Bejbi bum u Srpskoj: 41 beba rođena u jednom danu

  • 22.07.2020. 19:11

U Republici Srpskoj u jednom danu rođena je 41 beba, a u Banjaluci najviše do sada od početka godine, čak 22. Njih već četdeset godina dočekuje Gordana Bednaš, babica iz Klinike za akušerstvo na UKC-u. Kaže da posla kao prethodnog dana dugo nije imala, ali joj ništa nije teško kada zna zbog koga i čega radi. 

"Svaka beba i svaki porod nama pružaju određeno zadovoljstvo, jer vi kada vidite ozareno lice majke i srećne roditelje i vi ste srećni i ne znam koliko da ste umorni idete kući rasterećeni ako je sve u redu. Ali bi dobro bilo da se to češće ili svakodnevno događa, jer bi tada ova Republika mnogo bogatija", kaže Gordana Bednaš, akušerska sestra u klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Republike Srpske. 

"To nas baš raduje, jutros sam dobio izvještaj dežurne ginekološke ekipe, naradili su se. Iako su radili puno, veseli su, imamo dosta beba", kaže Vlado Đajić, direktor UKC-a Republike Srpske.

11 djevojčica i 11 dječaka juče je došlo na svijet u Banjaluci. Od početka godine pa do sredine juna, UKC je dočekao 1.629 beba. 

U moru tmurnih vijesti koje slušamo, ova današnja obradovala je svakog do koga je stigla. Na odjelu za akušerstvo UKC-a RS u prosjeku se dnevno rodi desetak beba,  ali ovaj put na svijet je došlo čak duplo više novorođenčadi. 

I u opštini Rogatica pohvalili su se da su od početka godine do danas bogatiji za oko 60 beba. Koliko je ta cifra značajna pokazuje činjenica da ih je u čitavoj prošloj godini rođeno toliko. 

"Mi možemo to tumačiti na razne načine, ali ja samo znam da smo sa nivoa lokalne zakednice i ovog prostora pokušavali na sve načine u granicama naših mogućnosti da utičemo na tu pronatalitetnu politiku, kroz stimulisanje rođenih, ali i učešće u finansiranju kada je u piranju vantjelesna oplodnja", kaže Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica.

Darovala je Rogatica lani svako novorođenče sa po 500 maraka. A u prošloj godini tamo je isplaćeno i 12.000 KM mladim bračnim parovima za podršku u liječenju steriliteta.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић