Oko 2.500 komada

Banjaluka: Uništeno zaplijenjeno oružje

  • 01.12.2018. 19:10

Skoro 1.100 pušaka i pištolja, kao i 1.300 komada lakog oružja spaljeno je danas u krugu livnice metala Jelšingrad u Banjaluci. 

Sve to prikupljeno je, i zaplijenjeno, od građana Bosne i Hercegovine. Procjene su da u BiH postoji oko 16.000 tona nelegalnog oružja, koje mora da bude uništeno – upozoravaju iz  Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH.

"U akciji uništavanja malog i lakog oružja i njegovih komponenti učestvuje deset policijkih agencija u BiH, koje su donijele tu određene količine oružja koje su prikupile u svojim operativnim akcijama radom na terenu. Tu se nalazi određena količina oružja koju su građani dobrovoljno predali, kao i određena količina oružja u vlasništvu policijskih agencija u Bosni i Hercegovini", rekao je Ermin Pešto, Državni koordinator za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH.

Prošle godine prikupljeno je, i uništeno, 10.800 komada oružja. Malo i lako oružje može da predstavlja opasnost jer je lako prenosivo preko granica, što posebno treba imati u vidu u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem.

"Borba protiv prekograničnog, ozbiljnog i organizovanog kriminala sigurno uključuje i borbu protiv nezakonite proizvodnje i proliferacije svih vrsta oružja i njegovih komponenti. Količina nezakonitog i neregistrovanog oružja iz perioda konflikata iz 90-ih u BiH, ali i u regionu, je i dalje značajna", rekao je Ričard Vud, predstavnik Kancelarije EU u BiH i šef Odjeljenja za vladavinu zakona.

Za nelegalno posjedovanje oružja BiH nema zakon na državnom nivou, već na entitetskom, kantonalnom i za Distrik Brčko. Prema stavu Zakona o oružju i municiji Republike Srpske, oružje se može dobrovoljno predati u korist države. Građani su obavezni da predaju i dotrajalo oružje. Današnju akciju uništavanja  organizovali su  Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH i Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.
 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.