Položeni vijenci

Banjaluka: Služen parastos za poginule studente

  • 06.11.2018. 12:56

U Banjaluci su danas položeni vijenci i služen je parastos za 87 studenata i radnika banjalučkog Univerziteta koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadnici Studentske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/.

Vijence su kod spomen-ploče sa imenima poginulih studenata i radnika Univerziteta na platou između Pravnog i Mašinskog fakulteta položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Srpske Radmila Pejić, rektor Univerziteta Radoslav Gajanin, predstavnici studenata, Boračke organizacije Srpske, roditelji poginulih studenata. 

Savanović je nakon polaganja vijenaca rekao novinarima da su poginuli mladi ljudi, na koje srpski narod treba da bude ponosan, jer su ugradili život u nešto što je istorijsko - u Republiku Srpsku. 

On je podsjetio da je Studentska brigada formirana 4. novembra 1994. godine, da je imala 2.104 pripadnika u sastavu Prvog krajiškog korpusa, te da je bila upućivana na bihaćko ratište. 

Savanović je poručio da treba čuvati uspomenu na ove hrabre mladiće. 

"To je ujedno i zavjet mladim generacijama - da se čuva jedno veliko djelo - Republika Srpska, u koju su uložene velike žrtve", dodao je Savanović. 

Rektor univerziteta Radoslav Gajanin naglasio je da su studenti, nastavnici i radnici ove visokoškolske ustanove bili na braniku otadžbine onda kada je ona bila u najtežim trenucima. 

"To ne smijemo i nećemo nikada zaboraviti. Naša i obaveza budućih generacija je da naše tragično stradale kolege nikada ne zaboravimo. Imamo obavezu da se trajno sjećamo na hrabrost i odanost Srpskoj svih tih mladih ljudi", naglasio je Gajanin. 

Otac poginulog studenta Vojin Čalić rekao je da svake godine dođe na odavanje pomena poginulim studentima sa bolom i teška srca, jer je izgubio sina "kakvog se samo poželiti može". 

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина