Banjaluka će biti prva lokalna zajednica u Srpskoj koja je izgradila stočno groblje

16:51, 13.12.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Do kraja ove godine na Manjači kod Banje Luke će biti u funkciji stočno groblje, čime će biti riješen višegodišnji problem zbrinjavanja životinjskog otpada. 

- Izgradnjom ovog groblja, Banja Luka će biti prva lokalna zajednica u RS koja će na kvalitetan način riješiti pitanje zbrinjavanja životinjskog otpada i uslova za brigu o životinjama. Ovdje će biti obavljani ukopi uginulih ili eutanazarinih životinja - ističe Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Po najavama iz tog centra, stočno groblje locirano je na Manjači, odnosno na lokaciji nekadašnje poljoprivredne farme na kojoj se ukopavanje životinjskog otpada odvijalo i do sada, ali na nepropisan način, uz nepostojanje osnovnih sanitarno-tehničkih uslova koje bi stočno groblje trebalo da ispunjava.

Izgradnja groblja, na površini od 10.000 kvadratnih metara, privodi se kraju, i, kako najavljuje Ilić, trebalo bi da bude u funkciji do kraja ove godine.

Načelnik banjalučkog gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman naglašava da će životinje biti ukopavane uz nadzor veterinarskih inspektora i propisanu proceduru. Ističe da je u cijelom procesu veoma značajna uloge buduće higijeničarske službe.

Izgradnjom stočnog groblja, ujedno će biti riješen problem sa sahranjivanjem uginulih kućnih ljubimaca. Naime, u izdvojenom dijelu groblja biće smještene parcele za ukop kućnih ljubimaca, gdje će građani, takođe uz propisanu proceduru, moći sahraniti svog kućnog ljubimca.

Pročitajte još: