Potvrđeno za ATV

Banjaluka: Atko Huseinbašić razriješen dužnosti u Osnovnom sudu

  • 27.11.2018. 19:28

Sudija prekršajnog odjeljenja, Atko Huseinbašić razriješen je dužnosti u Osnovnom sudu u Banjaluci, potvrđeno je ATV-u u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine.  

Disciplinski postupak protiv Huseinbašića pokrenut je zbog neostvarenih rezultata već nakon pola godine rada u Osnovnom sudu u Banjaluci, u kojem je od 1.000 zadatih predmeta ispunio svega 14. 

Kako saznajemo, Atku Huseinbašiću je dostavljena odluka Kancelarije disciplinskog tužioca, mada on u telefonskom razgovoru to nije ni potvrdio ni demantovao, kao ni to da će se žaliti na odluku. 

"Visoko sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine želi da Vas informiše da je u predmetu protiv sudije Atka Huseinbašića od strane Prvostepene disciplinske komisije donesena odluka kojom je izrečena mjera razrješenja od dužnosti. Naglasili bi da ovo nije pravosnažna odluka i da na nju postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta  Bosne i Hercegovine", navode iz VSTS BiH. 

Atko Huseinbašić već je ranije disciplinskom mjerom premješten iz Osnovnog suda u Banjaluci i to uz novčanu kaznu. Kako je ATV-u potvrđeno u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, kao i u Osnovnom sudu, na rad Atka Huseinbašića bilo je pritužbi po više osnova. 

Atko Huseinbašić propustio je i drugu priliku za rad u Osnovnom sudu u Banjaluci, jer je već jednom  premješten u Osnovni sud u Tesliću, odakle je po trajnoj kazni ponovo vraćen u Osnovni sud u Banjaluci. Tu je zaradio još jednu disciplinsku tužbu. Kako je ATV-u ranije potvrđeno u ovoj instituciji, u pitanju je bilo neopravdano kršenje dužnosti.

Predsjednik Zbora advokata Banjaluka Darko Kremenović kaže da je nedopustivo da u pravosuđu budu zaposleni pravnici koji nisu sposobni da ispune ni minimum norme. U svakom slučaju, treba imati u vidu i da odluka nije prošla sve sudske instance. 

"Ja sam čuo za tu odluku kao i vi, istu nisam imao priliku da pročitam. Međutim, na tu odluku se svakako ima pravo žalbe, to pravo će vjerovatno dotični i iskoristiti, a nakon toga ima pravo i tužbe sudu. Ono što je bitno jeste da ste vi vašim interesovanjem za rad u pravosuđu znatno doprinijeli vašim objektivnim izvještavanjem radu disciplinskih organa  VSTS-a", kaže Kremenović.

Osnovni sud u Banjaluci još nije zaprimio zvaničnu odluku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Objedinjeni disciplinski postupak u Savjetu protiv Huseinbašića vode od marta ove godine. Huseinbašić je 2014. godine iz Osnovnog suda u Banjaluci  premješten u Teslić, zbog odugovlačenja da napiše presude u 11 predmeta. U Osnovni sud u Banjaluci prošle godine je premješten po trajnoj disciplinskoj mjeri.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.