Banjalučki umjetnik uradio spomenik mitropolitu Amfilohiju

  • 24.02.2021. 10:11

Spomenik blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju izvajan u Banjaluci, a izliven u bronzi u livnici u Smederevu, uskoro bi trebalo da bude postavljen u Crnoj Gori, najvjerovatnije na Cetinju, rekao je autor spomenika banjalučki akademski vajar Bojan Mikulić.

Mikulić, koji je po narudžbi iz Crne Gore uradio spomenik mitropolitu Amfolohiju visok 4,2 metra, a zajedno sa postoljem i stepeništem 10 metara, rekao je da bi svečano otkrivanje spomenika trebalo da bude urpiličeno kada se navrši šest mjeseci od mitropolitove smrti /kraj aprila/.

On je rekao za "Politiku" da nije sasvim siguran gdje će spomenik biti postavljen, te dodaje da bi, prema njegovim saznanjima, to moglo biti Cetinje ili okolina.

"Mislim da izlivaju dva identična spomenika, naime, radi se i jedna replika. Ne znam tačno gdje će biti postavljeni. Možda će simbolično biti postavljeni paralelno u Srbiji i Crnoj Gori, ali to su zaista samo moje pretpostavke", rekao je Mikulić.

Da bi prenio lik ovog velikog duhovnika, Mikulić je rekao da je čitao njegove govore, besjede i upoznavao se sa njegovim životom, a svoj utisak o pokojnom mitropolitu sažeo je u jednu riječ – borbenost, ali ne agresivna, nego uzvišena duhovna i istrajna, koja je okarakterisala čitav njegov život.

Mikulić je naveo da je mitropolita Amfilohija doživio kao čovjeka koji je živio borbeno, u najpozitivnijem smislu te riječi i da nikako nije mogao da ga stavi u statičan položaj, kako se obično stavljaju sveštena lica.

"U njegovoj vječitoj borbi desna ruka je uvijek uzdignuta dok govori o nekom narativu. To je posebno izraženo njegovim stavom i vjetrovima na mantiji", dodao je on.

Kada se pogleda šta je Amfilohije prošao na Kosovu, kakva stradanja gledao, ostajući posljednji da bi sve žrtve sahranio, jasno je, istakao je Mikulić, da je njegov život bio borba, istrajna i plemenita, za ljudskost, naciju i duhovnost.

Mikulić je rođen u Novom Sadu 1980. godine, a živi u Banjaluci, gdje je zaposlen u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

On trenutno izrađuje i spomenik Svetom Vasiliju Ostroškom, visine 4,2 metra, koji će biti postavljen u Crnoj Gori, najvjerovatnije u blizini Manastira Ostrog.

Ovaj banjalučki umjetnik izradio je i skulpturu glumca Nebojše Glogovca, koja će uskoro biti postavljena u Nevesinju, kao i bistu Jeleni Trikić iz Drvara, poznatoj kao "Majka hrabrost", jer je dilemu da li da se liječi ili rodi dijete riješila tako što se odlučila na rađanje.

NJegova djela su Spomen-kompleks u Starom Brodu kod Višegrada, gdje su potresne skulpture postavljene u rijeku Drinu u spomen na stradanje 6.000 Srba, muškaraca, žena, djece i staraca, koje su u Drugom svjetskom ratu pobile ustaše.

Poznato Mikulićevo djelo je i spomenik Nikoli Tesli visok 2,4 metara koji se nalazi u hotelu "NJujorker" na Menhetnu, a osim Amerike, njegove skulpture postavljene su trajno i u BiH, Srbiji i Turskoj, kao i bista blaženopočivšeg patrijarha Pavla ispred Saborne crkve na Palama.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.