Održan istorijski čas u Jasenovcu

Banjalučki gimnazijalci obišli mjesta stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu

  • 26.10.2019. 19:48

Jasenovac, Donja Gradina, Pakrac - istorijski čas na ovim mjestima je nemjerljiv, kažu banjalučki gimnazijalci koji su danas obišli mjesta stradanja Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu i posjetili episkopa pakračko - slavonskog. 

Vrijedne istorijske činjenice i lekcije smo, kažu učenici, danas naučili. Posjetili su i pakračku biblioteku. 

“Smatram da mnogo naučimo time što dolazimo na ovakva mjesta i saznajemo srpsku istoriju, i broj stradalih i informacija više o njima. Kao i Pakračka biblioteka nam je mnogo značila time što smo vidjeli jedan od pet primjeraka u svijetu potpisanih knjiga Vuka Stefanovića Karadžića", kaže Andrej Čorokalo.

“Ja smatram ovu današnju posjetu Pakracu jako korisnom za saznavanje prave istorije Srba. Ne možemo bolje da saznamo nikako nego od ovih ljudi koji su se zaista potrudili da nam to što vjerodostojnije prikažu", rekla je Jelena Laketa.

“Kako bi jednostavno razvili neku svijest o tim događajima i samim tim da izvuku pouke da se ovakva stradanja ne ponove bilo kom narodu", rekao je Milorad Gatarić.

Nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu je izvršen genocid, ne smijemo dopustiti da nam nameću izmišljotine, kaže profesorica Slavica Malić. Cilj je bio da i djeca to shvate dolaskom na stratišta. 

"To upravo postiže se ovako ličnim dolascima, ličnim doživljajem. Jedna je stvar kada se u udžbenicima istorije ili preko nekog poetskog teksta susretnu sa činjenicama, a druga je stvar doći na ova mjesta i vidjeti", kaže Slavica Malić, profesorica srpskog jezika i književnosti.

Poučnu lekciju đaci su dobili i od vladike Jovana. Jasenovac je nešto što cijeli ljudski rod prepoznaje. Dolaze nam sa  svakog kraja svijeta, priča episkop.

"Jasenovac je postao već Vaseljenski simbol i hvala Bogu, mi smo ovdje u njemu učinili ono što smo činili od pamtivijeka i što naš narod prepoznaje, a to je ustrojili manastir", kaže vladika.

U Gimnaziji se nadaju da bi i druge škole mogle da organizuju slična putovanja. Kažu, ovakav vid nastave ima poseban značaj na ovom nivou školovanja.

Тагови: