Udruženje "Gradske bašte"

Banjalučani uskoro dobijaju parcele za uzgoj voća i povrća

  • 16.10.2018. 19:49

Voće, povrće, začinsko bilje i ostale zdrave namirnice Banjalučani će uskoro imati gdje uzgajati. Udruženje “Gradske bašte” trebalo bi da od grada Banjaluka na korišćenje dobije parcelu, kako bi svoj projekat javnih bašta uskoro mogli realizovati. Parcele će dobiti besplatno, ali će ih građanima izdavati za oko 150 maraka godišnje. Kažu da će te pare uložiti u sredstva i alate za uzgoj, ali i pomoć iskusnih mentora. 

"To će biti jedan prostor na kome ćemo oformiti jedan poligon, na kome će svi građani učiti na koji način se sade razne sadnice, kako se proizvodi hrana na taj način, i u suštini i što je najvažnije, družiće se međusobno kako bi što bolje razvili tu svoju socijalnu svijest," rekao je Goran Pivašević, potpredsjednik udruženja "Gradske bašte".

Iz Gradske uprave kažu da projekat podržavaju, jer je pozitivan i koristan za građane. Na sjednici Skupštine grada, 24. oktobra, biće raspravljano o konačnoj odluci dodjele zemljišta članovima Udruženja, kažu iz Grada. 
 
"Ja sam lično razgovarao sa predstavnicima udruženja građana kada se počelo razgovarati o tome projektu i smatrao sam da je to dosta koristan i pozitivan projekat i drago mi je što ulazimo u finalizaciju tog projekta," kaže Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada.

"Ne radi se o komercijalnoj proizvodnji, nego o nečemu što je prisutno u mnogim Evropskim gradovima. Nekomercijalna, poljoprivredna, mala proizvodnja, više promotivnog tipa nego u smislu neke količine proizvodnje," rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Zbog površine zemljišta broj korisnika biće ograničen. Iz Udruženja kažu da su mislili na pravednu raspodjelu, tako da što više grupacija ljudi obuhvate projektom. To podrazumijeva da 15 odsto članova bude starosne dobi do 35 godina, 10 odsto penzionera, 10 odsto samohranih roditelja, pet odsto lica sa invaliditetom i još toliko lica sa posebnim potrebama. 

Zemljište se nalazi u naselju Rakovačke bare, a članovima Udruženja “Gradske bašte” biće dodijeljeno na korišćenje. Njegova površina je pet hiljada kvadratnih metara, a oko 80 članova udruženja svakodnevno će ga koristiti za uzgoj zdrave hrane.