Najveći hrišćanski praznik

Banjalučani Božić dočekali u Hramu Hrista Spasitelja

19:07, 07.01.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Tačno u ponoć, uz crkvena zvona, brojni pravoslavni vjernici dočekali su Božić u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Ujedinjeni u molitvi, pričaju da najradosniji hrišćanski praznik tradicionalno proslavljaju. 

Obilježavamo ga u krugu familije. Skupimo se svi na jednoj večeri na Badnje veče, sad idemo u crkvu da se pričestimo. Sutra, poslije čitavog posta ćemo se omrsiti. Drago mi je i čestitam svim pravoslavnim vjernicima Božić, da ga proslave u miru i u društvu svojih najbližih", "Po našim tradicionalnim običajima, sve po redu: od cicvare, božićnjeg hljeba, pečenica i tak odalje, naravno sve štp ide,  kolači. Danas, naravno se posti", naki su od komentara vjernika.

Svetu arhijerejsku liturgiju u ponoć je služio Njegovo preosveštvenstvo vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva. Obraćajući se vjernicima, poželio je da Božić proslave u miru.

"Draga braćo i seste, dozvolite da svima vama ovdje prisutnim i svima vjernicima naše bogomčuvane Eparhije banjalučke najsrdačnije čestitam praznik rođenja Hristovog sa riječima pozdrava Mir Božiji, Hristos se rodi. Hristos se rodi radi nas ljudi i radi našega spasenja, rodi se u pećini  ibi položen u jasle, uz anđeosku pjesmu - Slava Bogu na visini, a na zemlji mir i dobra volja među ljudima", poručio je vladika banjalučki Jefrem.

Nakon svete arhijerejske liturgije, pročitana je i Božićna poslanica Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja, a onda obavljeno i pričešće.

Vjernici su Božić dočekali uz želju da ga sa porodicom na okupu proslave u miru i veselju. Najradosniji hrišćanski praznik pravoslavnim vjernicima čestitali su i najviši zvaničnici iz Republike Srpske.