Prognoza za ljeto

Balkan čekaju oluje, zapadnu Evropu - rekordne vrućine

20:26, 21.05.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Većem dijelu Evrope ovog ljeta prijete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje, objavio je meteorološki servis "Akuveder" u svojoj velikoj prognozi za nadolazeće ljeto za "stari kontinent".

Dugoročna razdoblja suše poljoprivrednicima će uzrokovati probleme, a sušno vrijeme se očekuje širom kontinenta, piše u prognozi.

Dok će veći dio Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem dijelu Balkana prijete učestale jake grmljavinske oluje.

"Iako dijelovi Balkana neće biti imuni na toplinske valove, ekstremna vrućina biće ograničena", piše Akuveder.

Opasne oluje prijete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i dijelovima Jadrana.

"Ove oluje će donijeti velik broj munja, bujične poplave, kao i orkanske vjetrove i grad", upozoravaju meteorolozi i dodaju da bi najjače oluje mogle dovesti i do stvaranja tornada.

Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslijepodnevnih i večernjih sati. "Najveću opasnost donijeće orkanski vjetrovi, grad i bujične poplave", zaključuje se u prognozi za Balkan.

Ljeto će u Evropi svakako obilježiti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Vrućine će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sjever i istok kontinenta.

Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog ljeta, kada su u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije zabilježene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo nedjelju dana.

Čak i kada najintenzivniji vreli talasi popuste, usljediće samo kratko razdoblje prosječnih temperatura prije nego što se ponovno popnu na opasne nivoe.

Temperature veće od 38 stepeni očekuju se od sjeverne Francuske, Belgije i Holandije pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

"Temperature će u dijelovima južne i istočne Francuske od juna do početka avgusta ići preko 40 stepeni Celzijusa", izjavio je meteorolog Tiluer Rojs.

Dijelove Španije i Portugala očekuju vreli talasi koji će trajati danima, a temperature će biti više od 43 stepena. Uz to, noći će biti vrlo tople pa stanovnici osvježenje neće osjetiti ni tada.

Intenzivni toplotni talasi i duga razdoblja suvog vremena tokom ljeta donijeće i veliku opasnost od požara u većem dijelu zapadne i srednje Evrope.