Član Kriznog štaba

Baljić: Neminovna pojava virusa korona u BiH, nema razloga za paniku

  • 25.02.2020. 15:17

Član Kriznog štaba i šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Rusmir Baljić izjavio je danas da je neminovno da će se virus korona pojaviti u BiH, ali da nema razloga za paniku.

"Više nije pitanje hoće li virus korona doći ili ne u BiH, jer hoće, ali spremni smo za to", rekao je Baljić na konferenciji za novinare.

On je naveo da su pod epidemiološkim nadzorom tri pacijenta iz Kine koja su došla iz regije koja nije pogođena virusom korona.

"Trenutno se čini da nisu zaraženi, nema potrebe za panikom", rekao je Baljić.

On je istakao da medicinsko osoblje koje je bilo u timu tokom pregleda ovih pacijenata nije ugroženo, jer su imali potrebnu zaštitnu opremu i ispoštovali su procedure.

Baljić je dodao da za virus korona trenutno nema terapije i da su u eksperimentalnoj fazi lijekovi koji eventualno djeluju.

Na konferenciji za novinare rečeno je da za sada imaju dovoljno zaštitne opreme koja je jednokratna, ali će im trebati mnogo više ukoliko se potvrde slučajevi zaraze.

Tri državljanina Kine smještena su na jednoj od klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a testovi na eventualnu zaraženost virusom korona trebalo bi da budu poznati do kraja dana, izjavila je generalni direktor Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Izetbegovićeva je naglasila da nije bitno ko je nadležan i koje su procedure, ali da u slučaju da se potvrde slučajevi virusa korona u BiH, svi moraju brzo da reaguju kako bi medicinsko osoblje imalo potrebnu opremu za rad sa tim pacijentima i zaštitu.