Božica Živković Rajilić

Bahati službenici nisu proučili zakon i vrijeđaju žrtve

14:48, 12.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je da su članice ovog Udruženja ogorčene bahatim ponašanjem pojedinih opštinskih službenika širom Republike Srpske, pogotovo iz udaljenih mjesta u pogledu primjene Zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

"Na samom početku primjene ovog Zakona suočeni smo sa problemom da pojedini opštinski službenici u Zvorniku, Bratuncu i Šamcu, koji nisu proučili Zakon, vrijeđaju žrtve, vraćaju ih sa šaltera ne dozvoljavajući im da predaju zahtjeve za priznavanje statusa žrtve ratne torture", rekla je Rajilićeva Srni. 

Rajilićeva je istakla da je Udruženje do sada zabilježilo 15 ovakvih slučajeva u roku od tri dana, zbog čega su o ovoj problematici upoznali Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske koje će tim povodom iduće sedmice preduzeti određene mjere. 

"Niko ne može nekome uskratiti pravo da podnese zahtjev, bez obzira da li je u pravu, da li je dokazivo ili ne. Zahtjev može podnijeti svaki građanin Republike Srpske i priložiti dokaze koje ima", napomenula je Rajilićeva. 

Ona je rekla da bi oko 700 žena žrtava ratne torture trebalo da ostvari određena prava na osnovu ovog Zakona. 

Prema njenim riječima, u nedjelju, 14. oktobra, u 14.00 časova će u Šamcu biti održana sjednica Regionalnog odbora ovog Udruženja za Posavinu o temi primjene Zakona o zaštiti žrtava ratne torture. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 21. juna Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, kojim je predviđeno da se za finansiranje mjesečnih primanja za lica koja su pretrpjela seksualno nasilje u ratu kao najteži oblik torture na godišnjem nivou obezbijedi 1.096.200 KM.