Radovi se privode kraju

ATV u novom, Sjevernom krilu UKC-a RS

  • 27.07.2018. 19:40

Završni radovi na Sjevernom krilu Univerzitetsko-kliničkog centra su u punom jeku. Prostorije se čiste, oprema stiže, sale dezinfikuju, a majstori imaju pune ruke posla.

Sjeverno krilo imaće 10 moderno opremljenih operacionih sala. Tu će biti i intenzivna  njega sa 44 kreveta. U prizemlju će se nalaziti centar za urgentnu medicinu u koju će stizati hitni pacijenti svih službi. Imaće i dvije sale za hitne slučajeve. Na istom mjestu biće i CT i rendgen dijagnostika. Odmah pored nalaziće se zavod za patologiju dok je podrum rezervisan za centralnu sterilizaciju cijelog UKC-a. Upravo će ovo biti i nova adresa hirurgije koja na preseljenje iz centra grada čeka više od 40 godina. 

“Kompletna oprema, sve će biti zanovljeno počevši od rekonstruisanog ventralnog medicinskog bloka, kreveta, namještaja sve ono što se koristi u svakodnevnoj praksi je novo, oprema koja se nalazi ovdje u sjevernom krilu, znači gdje imamo operacione sale, intenzivnu njegu, CUM je, takođe, najnovija i najsavremenija oprema”, kaže Slobodan Ajder, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC RS.

U korak sa novim prostorijama ide i osoblje. U svakom trenutku po nekoliko doktora je na edukaciji u Beogradu, Ljubljani ili Beču. To će se, tvrdi Ajder, odraziti na napredak struke, a posebno na bolje uslove za pacijente.

“Mi nismo do sada dozvolili da uslovi u kojima samo radili da nas ometu i koče struku, s tim da mogu reći da nastavljamo sa edukacijom naših kadrova”, kaže Ajder.

Osim mnogo boljih uslova koje će pacijenti uskoro imati, važno je i to da će na jednoj lokaciji moći da završe sve preglede. Sve to trebalo bi da olakša rad osoblju ali i smanji troškove. Izvođač radova u UKC-u je austrijska kompanija "Vamed" a projekat finansira Vlada RS kreditom Evropske investicione banke. Radovi na najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj počeli su u februaru 2016. godine.

Sjeverno krilo prostire se na nešto više od 12 hiljada metara kvadratnih. Ukupna izgradnja Sjevernog krila zajedno sa rekonstrukcijom Centralnog medicinskg bloka koštaće 84 miliona evra plus PDV. A svečano otvaranje planirano je za 23. septebar.