Apel udruženja pacijenata: Minut do dvanaest je da se uozbiljimo

  • 06.08.2020. 14:51

Sve više pacijenata u Covid bolnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske pali crveni alarm

Od početka ove sedmice u Covid bolnici UKC Republike Srpske ugašena su četiri života, a na današnji dan hospitalizovana su 73 pacijenta. Od ovog broja 18 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 16 pacijenata je na respiratoru. Od ovih 16 pacijenata na respiratoru, jedan pacijent je 1983. godište. Same brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija ozbiljna, te kolika je odgovornost na svakom pojedincu da poštuje preporuke kako bi zaštitio sebe i druge od infekcije novim korona virusom.

Kako bismo još jednom ilustrovali ozbiljnost situacije uporedićemo stanje u Republici Srpskoj tokom prethodna tri mjeseca. Naime, na dan 4. juni na respiratoru je bio jedan pacijent, 4. jula njih 8, a 4. avgusta njih 17. U bolnicama u Republici Srpskoj na dan 4. juni bio je 81 hospitalizovani pacijent, 4. jula taj broj iznosio je 125, a 4. avgusta 280. Takođe, tokom juna mjeseca u Republici Srpskoj registrovano je 850 novozaraženih, a u julu 2630, dok je broj preminulih u ovom periodu sa 14 skočio na 48.

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, a na inicijativu nekoliko udruženja pacijenata odlučilo se da se udruženja ovog tipa uključe u aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti građanstva o važnosti provođenja protivepidemioloških mjera kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i ugrožavanja života drugih pacijenata, posebno hroničnih i onkoloških bolesnika.

Predstavnici šest udruženja pacijenata obratiće se medijima sutra 7.8. u 11:59 časova u holu Centralnog medicinskog bloka i apelovati na građane da se strogo pridržavaju mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije, posebno fizičke distance i nošenja maski, jer smo na korak do potpunog preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim korona virusom.

Prognoze stručnjaka ukazuju na činjenicu da će pandemija novog korona virusa potrajati zato molimo građanstvo da prihvate mjere fizičkog distanciranja i nošenja maski kao sastavni dio života kako bismo sačuvali sebe, sopstvene porodice i druge.

Nemojte da dozvolite da radi jednog trenutka sreće ugrozite svoj život ili izgubite nekog koga volite. Budimo odgovorni!

Тагови: