Udruženje rafting klubova

Apel turistima da na Taru dolaze samo sa provjerenim rafterima

  • 04.05.2019. 13:39

Udruženje rafting klubova Tara i Drina iz Foče pozvalo je turiste da na rafting rijekom Tarom ne idu u sopstvenoj režiji ili sa sumnjivim organizacijama već da prilikom rezervacije odaberu provjerene i registrovane rafting klubove.

Fočanski rafteri su istakli da u ovaj poziv uputili povodom nedavne nezgode na rijeci Tari kada je djevojka iz Beograda teško povrijeđena, koja je, kako ističu, na rafting došla sa grupom u sopstvenoj režiji.

"Nezgoda se desila na dijelu Tare koji počinje od Brštanovice i koji se 10 do 15 dana u maju smatra previše opasnim, zbog čega rafting klubovi iz Foče organizuju rafting spust na dionici rijeke Tare koja je kraća za oko dva do tri kilometra u danima dok traje visoki vodostaj", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja podsjećaju, da se u proteklih desetak godina dogodilo nekoliko nezgoda u toku rafting ili kajak spusta na Tari, a da su učesnici nezgoda svaki put bili ili ljudi koji su došli u sopstvenom aranžmanu, bez lokalnih vodiča, ili su došli u aranžmanu nekih klubova koji nisu iz Foče i koji tu aktivnost ne rade registrovano.

"Rafting klubovi iz Foče se ovim poslom bave dugo i naši vodiči su momci koji praktično svaki dan provode na rijeci Tari, svakodnevno pravimo procjene o bezbjednosti na vodi, a rute prilagođavamo trenutnim uslovima raftinga. Činimo sve da ispunimo sve najviše bezbjednosne standarde i učinimo ovaj vid odmora bezbjednom avanturom za naše goste", navode iz Udruženja.

Takođe, podsjećaju da su prije početka ovogodišnje sezone sopstvenim sredstvima izgradili put prema polaznoj tački na mjestu Grab, nekoliko kilometara nizvodno od Brštanovice, te da se ta polazna tačka koristi kao alternativni start ture u slučaju visokog vodostaja.

Udruženje je dobilo i obećanje ministarke turizma Srpske Dragice Kovač da će ovo ministarstvo finansirati izgradnju te dionice puta koji je, kako ističu, već sada direktno spasao jedan život.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок