Postignuto i više nego što se očekvalo

ANURS proslavila 25 godina postojanja

  • 24.09.2018. 19:48

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske proslavila je 25 godina postojanja. Za to vrijeme postignuto je i više nego što se očekvalo, poručeno je sa  obilježavanja jubileja. Uspostavljena je veza sa 14 evropskih akademija, održani su brojni naučni skupovi, ali i dokazano da i mali narodi mogu doprinijeti uspjehu u nauci i kulturi, kaže prvi čovjek ANURS-a.

“Mi smo održali preko 200 raznih naučnih skupova a zatim i mnoge zborove akademije, s druge strane bilo je 50 naučnih projekata medju kojima najznačajnija enciklopedija RS", rekao je Rajko Kuzmanović.

Podrška na 25.godišnjicu stigla je iz 20-ak evropskih akademija. Među njima i ona iz Srpske akademije nauka. Kažu riječ je o zajedničkom kulturnom i naučnom prostoru koji granica u vidu jedne rijeke ne može odvojiti.

“Mi smo dio istog kontinuiteta, na istom zadatku, na istom putu i tako će biti i dalje, potpuno je svejedno hoću li ja biti na čelu akademije ili Rajko Kuzmanović, to nije politika naučnim prostorom”, kaže Vladimir Kostić, predsjenik Srpske akademije nauka i umjetnosti.

I zvaničnici Srpske svjesni su značaja ANURS-a. Velika je stvar kažu proslaviti četvrt vijeka što je dokaz da je odluka o osnivanju akademije bila pravi potez.

“Sad se može vidjeti koliko je bila vidovita odluka Narodne Skupštine 93. godine kada je odlučila da osnuje akademije, akademija je u svakoj zemlji važna tako i za nas jena ideja vodilja u oblasti nauke, umjestnosti, kulture”, ističe Nedeljko Čubrilović  predsjenik NSRS.

“Akademija je ostvarila nemjerljive rezultate sa aspekta, naučnog i kulturnog razvoja RS, ali i u narednom periodu  zajedno sa ministarstvom nauke i tehnologije radićemo na tome da odgovorimo izazovima i u budućem vremenu”, rekao je Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije u Vladi RS.

Poruka je da će ova institucija ostati u službi naroda, raditi za njegov interes i proširenje vidika. 

Тагови: