Promovisana knjiga "Šta mi ovo treba"

Andrićgrad: Naučni skup "Gozba i književnost"

  • 15.12.2018. 19:35

Paralela se itekako može povući između Aušvica i Jasenovca, jer su nacisti pokušavali da imitiraju načine za istrebljenje, to je zaključak glavnog istraživača izraelskog Instituta za Holokaust Gideona Grajfa koji je održao predavanje na temu genocida u Jasenovcu. 

Grajf, kao i direktor Andrićevog Instituta Emir Kusturica koji je bio domaćin današnjeg naučnog skupa kažu da treba prestati sa revizijom istorije, jer činjenice da je ubijeno više od 700 hiljada ljudi je nešto što se ne može promijeniti.

“Moramo stati u kraj I prestati sa revizionizmom, jasno je da zločine ne možemo gurati pod tepih da se istina mora iznijeti na vidjelo I istorija je činjenica, a ne neka priča I prepričavanje“, kaže Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta Šem Olam

“Priroda Srpskog ustanka je prirodna reakcija srpskog naroda, mi treba da tretiramo Jasenovac kao jednu vrstu pogroma koja nije zabilježena u istoriji, Jevreji su strukturno i od teutonaca stradali po logorima, a nas su stavljali u poziciju da smo goloruki sa livada bježali, a oni su nas ispred kuća klali", rekao je Emir Kusturica, proslavljeni srpski režiser.

Gojku Rončeviću Mraoviću 19942 godine ustaše su pobile roditelje dva brata i sestru. Kao sedmogodišnjak odveden je u dječiji logor, a zahvaljujući Dijani Budisavljević preživio je genocid.

"Tu je bilo oko 3500 djece skupljenih od pobijenih roditelja sa Kozare, Kordune, Like, istočne I zapadne Slavonije, a svakog dana je umiralo od osmero do desetero djece od neuhranjenosti, boelsti od torture", rekao je Rončević.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.