Završen prvi upisni rok

Amfiteatri na fakultetima u Srpskoj poluprazni

  • 06.07.2018. 19:52

Amfiteatri u Republici Srpskoj ove godine biće prazniji. Prvi upisni rok u Banja Luci je završen na svim fakultetima, gdje neki od njih nisu ostvarili ni 50 odsto upisne kvote. Sa Univerziteta kažu da ne znaju zašto se ovo desilo te da će to biti predmet analize fakulteta kao i Univerziteta u cjelosti.

"Na 3163 mjesta, konkurisalo je 2045, konkurisalo ili prijavljeno. Od tih 2045 primljeno je njih 1570. Napominjem da još prijemni ispit na Akademiji umjetnosti nije završen i ako računamo da je tamo prijavljeno 108 kandidata, ako bi svih 108 ušlo onda bi se ta cifra popela na 1678, rekao je Strain Posavljak, prorektor za nastavu. 

Prema podacima, ljekara nam neće faliti jer je na  Medicinskom fakultetu znanje testiralo 390 kandidata. Studenti su bili zainteresovani i za Filozofski, Elektrotehnički kao i Arhitektonsko građevinski fakultet, dok se na Fakultetu bezbjednosti tražilo i mjesto više. 

"Pokazalo se da naš uspjeh od prošle godine nije bio slučajan, nego je to jedan kontinuitet koji ćemo mi nastojati da održimo. Meni je posebno zadovoljstvo što se nama prijavilo 30 odlikaša i oko 70 vrlodobrih učenika na konkurs, znači sve ukupno njih 145 je konkurisalo na stotinu mjesta. Ta velika zainteresovanost može samo da imponuje i da nas motiviše da još boje radimo sa mladima, rekoa je Predrag Ćeranić, dekan fakulteta bezbjednosnih nauka.  

Banjalučki univerzitet bilježi konstantan pad upisanih studenata. Mašinski, Pravni, Građevinski i Filološki fakultet imaju po 100 zainteresovanih studenata, dok Šumarski i Fakultet vaspitanja i sporta zajedno broje 50 studenata.

Interesovanje za Pravni fakultet ove godine pokazalo je 112 kandidata, a broj predviđenih mjesta je 230 redovnih studenata, što je, ako se uzme u obzir da je prethodnih godina ovaj fakultet bio najpopularniji, sa oko 500 zainteresovanih brucuša jako malo. Sa Pravnog fakulteta poručuju da su zadovoljni te da će sa drugim upisnim rokom popuniti predviđenu kvotu.  

"Pravni fakultet zadovoljan je rezultatima prvog upisnog roka. Zadovoljstvo postoji u pogledu profila prijavljenih kandidata i rezultata koje su oni postigli na prijemnom ispitu. Zadovoljstvo postoji i u pogledu broja prijavljenih kandidata, s obzirom na generalni trend smanjenja broja prijavljenih studenata, izražen i na drugim fakultetima u Srpskoj, BiH i regionu. Očekuje se da će na drugom upisnom roku, kao i prethodnih godina, biti dostignut optimalan broj studenata za uspješno sprovođenje nastavnog procesa i školovanja studenata koji će na najbolji način odgovoriti zahtjevima profesije, rekao je dekan Željko Mirjanić.

Mjesta za upis ima skoro na svim fakultetima. Nakon drugog upisnog roka znaće se konačan broj studenata, a na fakultetima se nadaju da će broj upisanih porasti za 20 odsto. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.