VSTS odobrio

Američki savjetnik u Tužilaštvu BiH

  • 11.07.2018. 19:31

U rad Tužilaštva BiH prste će ponovo umiješati stranci. Ovaj put u ulozi savjetnika. Od septembra tamo će se zaposliti viši savjetnik za pravosuđe i to iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Takav angažman odobrio je Visoki sudski i tužilački savjet. Prvi čovjek ove institucije  danas objašnjava da pravni savjetnik u Tužilaštvu BiH neće imati nikakvih operativnih nadležnosti. Njegov posao biće jasno preciziran protokolom i neće biti uključen u rad na određenim predmetima, poručuje Milan Tegeltija. Nakon što dođe do potpisivanja između ambasade i Tužilaštva, šta će savjetnik tačno da radi u konačnici odobriće VSTS.

"Još uvijek nije određen opis poslova i to nije prvi put da se angažuju pravni savjetnici u Tužilaštvu BiH. Opis poslova biće tek uređen protokolom koji će potpisati Tužilaštvo BiH sa američkom ambasadom koji će morati doći na odobrenje VSTS-u", istakao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS. 

Struka, ipak takav potez ne odobrava. Strancima nije mjesto u institucijama BiH poručuju pravnici. Mislili su, kažu, da je takva praksa iza nas, jer se pokazalo da je rad stranaca u pravosudnim institucijama potpuna katastrofa. Smatraju da je ponovo riječ o pritisku i demonstraciji sile.

"Mi smo već učinili štetu kad smo pristali na to, a da li ćemo to ograničiti ili ne to su sekundarna pitanja, a primarno je šta će stranci u državi koja se hvali 25 godina da je samostalna, nezavinsa i koja se hvali da ima institucije koje zapravo nema", istakao je Krstan Simić, pravnik.

Da pravosudne institucije treba da rade samostalno, vjeruju i na Pravnom fakultetu. Uloga Visokog sudskog tužilačkog savjeta je previše bitna i upravo je to razlog što se ne smiju povlačiti pred izazovima. Za svoje mjesto se moraju izboriti, zato imaju i veoma dobar budžet, kaže profesor Radomir Lukić. 

"Bilo je i ranije savjetnika koji su značajno i odlučujuće uticali na rad VSTS i ne vidim nikakvu preku potrebu da se to radi, tim pre što savjetnik dolazi iz drugačijeg pravnog sistema od ovoga koji vredi u kontitentalnoj Evropi, i ne mogu to da razumem na neki pozitivan način", istakao je Lukić.

Na pozitivan način ovaj potez nisu shvatili ni u ministarstvu pravde Srpske. Niko ih ništa nije ni pitao, kaže ministar Anton Kasipović. Vjeruje da je kadar u Srpskoj, ali i BiH dovoljno dobar da i bez pomoći stranaca sistem može učiniti efikasnijim. Ipak, pojedini članovi VSTS-a smatraju da je saradnja Ambasade SAD samo sa Tužilaštvom BiH uska i nedovoljna i da je treba proširiti na ostala tužilaštva i sudove u BiH. 

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)