Sport klub dostupan svima

AKOP BiH pozvao državne institucije da spriječe medijski monopol Telemaha

20:47, 14.03.2019.
Thumbnail
Asocijacija kablovskih operatera i distributera BiH pozvala je državne institucije da Telemahu nalože da programe Sport klub mora dati svim operaterima u državi!

Konkurencijsko vijeće BiH grupaciji Telemah je još prije tri godine naložilo da pomenute programe ponudi svim bh. operaterima.

Ali, pravosnažno rješenje nikada nije izvršeno, odnosno, ostalo je samo mrtvo slovo na papiru.

Zbog svega navedenog AKOP BiH se obratio i državnim institucijama kako bi problem medijskog monopola u najskorije vrijeme bio riješen.

"AKOP poziva Savjet ministara i ostale institucije Bosne i Hercegovine da grupaciji Telemah nalože da odmah mora izvršiti pravosnažna rješenja Konkurencijskog Savjeta BiH kojima joj je naloženo da programe Sport klub mora dati svim operaterima u državi, što pomenuta grupacija već pune tri godine odbija da izvrši. Upozoravamo da ova nezakonito stečena medijska kontrola grupacije Telemah nad najgledanijim medijskim sadržajima u BiH treba biti ukinuta, jer ugrožava osnovno ljudsko pravo na informisanje, u šta se ubrajaju i prenosi bitnih sportskih događaja", navodi se u saopštenju.

U nastavku obraćanja javnosti iz AKOP-a BiH su naveli konkretan primjer iz okruženja:

"Republika Slovenija je naložila grupaciji Telemah da mora zbog istog osnova prodati programe Sport Klub i da dvije godine ne smije imati u vlasništvu nijedan sportski program".

Na kraju, AKOP je pozvao na sankcionisanje onih koji su prekršili Zakon o javnom servisu, konkretno član 10, stav 2, te tako nezakonitim mjerama spriječili javni servis da građanima BiH ponudi kvalifikacione utakmice reprezentacije BiH za Svjetsko prvenstvo u košarci, te one koji su svojim nečinjenjem učinili da te utakmice u BiH umesto javnog servisa prenosi kompanija iz Luksemburga sa nepoznatim vlasnicima.

"AKOP poziva Regulatornu agenciju za komunikacije da donese mjere po uzoru na druge države kojima se obezbjeđuje pravo emitovanja u kablovskim i IP sistemima svim domaćim, u BiH registrovanim, televizijama, bez uslovljavanja od strane operatera. Jer, jedino tako je moguće obezbijediti nezavisnost medija", zaključuje se u saopštenju AKOP-a BiH.

(Srpska Cafe)