Miroslav Drljača

"Ako treba - tražićemo međunarodnu arbitražu zbog odlaganja nuklearnog otpada"

13:41, 04.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da ova opština neće prestati da se bori protiv odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac u hrvatskoj opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, te naveo da, ukoliko se ne može postići zadovoljavajući dogovor sa Hrvatskom, treba zatražiti međunarodnu arbitražu.

Drljača je danas rekao Srni da je lokacija koju je odredila Hrvatska u neposrednoj blizini opštine Novi Grad. 

"Nije dobro što je hrvatska Vlada definitivno stavila tačku na izbor lokacije. Na nas je na neki način bačena rukavica kako da dalje reagujemo", naglasio je Drljača, dodajući da ne iznenađuju informacije koje su se proteklog vikenda pojavile u medijima jer je cijela procedura koju su sprovodile nadležne institucije Hrvatske bila pod velom tajne. 

On napominje da se, s obzirom na to da nisu konstituisani organi vlasti na nivou BiH u čijoj su nadležnosti ova pitanja, ne može očekivati adekvatno reagovanje. 

"Nakon saznanju o posljednjim dešavanjima, uputili smo pisani zahtjev za sastanak sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenkom Golić da dogovorimo zajedničke postupke. Ono što je do sada rađeno, sva protivljenja i peticije, nije bilo dovoljno", naglasio je Drljača. 

On ističe da se ne smije odustati. 

"Ne smijemo odustajati jer smo u pravu. Kad je riječ o opasnosti i ugroženosti života nama je svejedno da li će taj otpad biti ostavljen u Čerkezovcu ili ispred zgrade opštine", kaže Drljača. 

Hrvatski mediji objavili su da je Vlada Hrvatske počela pripreme za početak odlaganja radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško u napuštenoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH, odnosno Republikom Srpskom. 

Objavljeno je da je 24. januara u Ministarstvu odbrane održan sastanak zbog primopredaje vojnog skladišta Čerkezovac Ministarstvu zaštite okoline.