Ministar Boris Pašalić najavio

Agrarni budžet za narednu godinu će biti veći za četiri miliona maraka

  • 30.11.2019. 19:23

Agrarni budžet za narednu godinu će biti veći za četiri miliona maraka - najavio je Boris Pašalić. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske poručio je da će budžetska izdvajanja za poljoprivredu narasti sa 71 na 75 miliona maraka.

"Izvjesno je povećanje agrarnog budžeta za narednu godinu i biće 75 miliona KM, u odnosu na 71 milion KM. To je znatno povećanje od četiri miliona maraka i dobro je što iz godine u godinu raste budžet", istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Povrtari u Republici Srpskoj kažu da je najbitnije da budžet iz godine u godinu raste. Već znaju koja su im ulaganja potrebna. Očekuju i veća sredstva za podsticaje po prodatom kilogramu povrća.

"Očekujemo da povećamo to za mehanizaciju, za nabavku mehanizacije, jer je najveći problem povrtara što je tu puno fizičke, radne snage, međutim fizičke radne snage nema, mi to više ne možemo obezbijediti, znači moramo nabavljati mašine koje će mijenjati fizičku radnu snagu", rekao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Ako Republika Srpska želi da zadrži stanovništvo na selu, u njega mora da ulaže, a 75 miliona nije dovoljno za to, poručuje Vladimir Usorac, prvi mljekar Srpske. Najavljuje da će mljekari od Vlade Srpske tražiti da agrarni budžet za 2020. godinu bude 100 miliona maraka.

"I pored dobre saradnje sa Ministarstvom, bez para se ne može graditi, ne može se ići u nove tehnologije, ne možemo zadržati stanovništvo na selu. Manjak radne snage moramo nadoknaditi visokim tehnologijama, za visoke tehnologije treba puno novca", naglasio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske.

Agrarni budžet za tekuću godinu je 71 milion maraka, a posljednje značajno povećanje se desilo prethodne godine, kada je narastao sa 60 na 71 milion. Na godišnjem nivou, u poljoprivredu se ukupno plasira oko 180 miliona maraka.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)