Morala bi se izvršiti masovna eutanazija

Afrička svinjska kuga prijeti Republici Srpskoj

  • 27.02.2019. 19:21

Afrička svinjska kuga mogla bi da dođe i do Republike Srpske. U tom slučaju morala bi se izvršiti masovna eutanazija. Zato su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dogovorili preventivne mjere protiv bolesti za koju još ne postoji vakcina.

"Dogovorili smo da u narednim danima uradimo monitorig prisustva tog virusa u populaciji divljih svinja jer su upravo one najznačajniji vektori te bolesti. Dogovorili smo i mehanizme za podizanje svijesti kod proizvođača jer se rizik može dosta smanjiti provođenjem jednostavnih, higijenskih mjera na samoj farmi", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS.

"Mi ćemo na osnovu naredbe vršiti odstrel do tri jedinke u lovačkim udruženjima koja će tačno biti navedena i lovci će tačno znati kako da postupaju sa divljači nakon odstrela i imaćemo sve podatke tako kada je u pitanju monitoring", kaže Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza RS.

Do sada je zaraženo i ubijeno više od 800.000 svinja u svijetu, od kojih 90 odsto u Evropi. Situacija je kritična u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, pa je Srbija već preduzela drastične mjere.
 
U BiH, za sada, prate situaciju. U kancelariji za veterinarstvo kažu da su problem, između ostalog, neodgovorni putnici koji bolest mogu unijeti donošenjem mesa iz zaraženih zemalja. Afrička kuga uzrokuje nesagledive posljedice, prenosi se kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odjećom i obućom, ali i na gumama prevoznih sredstava. 

"Kancelarija donosi uputstva o uvođenju zabrana uvoza određenih pošiljaka iz regija ili država u kojima se bolest pojavila. S obzirom da se radi o bolesti koju između ostalog prenose divlje svinje na čije kretanje administrativne granice nemaju uticaja, kao i nedovoljno termički obrađenim proizvodima sa svinjskim mesom, afrička kuga svinja je bolest koja ne prijeti samo Bosni i Hercegovini nego cijelom regionu", kažu iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. 

Najveći problem predstavljaju ipak divlje svinje, a upravo zbog toga Danska podiže ogradu na granici prema Njemačkoj. Svinjari u Srpskoj već godinama strahuju.

"Davali smo prijedlog da se formira od podsticajnih mjera, što bi išlo za vakcinaciju do sad klasične svinjske kuge da se napravi jedan fond i u slučaju pojavljivanja da se interveniše", kaže Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

U ministarstvu ponavalju da oni već preduzimaju neophodne mjere. Iako zaraženo meso nije opasno za ljude, trebalo bi ga izbjegavati. Zato su uzgajivači u Srpskoj, prije dvije godine izdejstvovali da za domaće meso postoji deklaracija.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.