Nije potvrđeno prisustvo

Afrička svinjska kuga prijeti, ali je nema u Republici Srpskoj

  • 04.03.2019. 14:18

Afrička kuga svinja prijeti većem dijelu Evrope, ali u Republici Srpskoj i BiH nije potvrđeno njeno prisustvo, rekao je danas u Gradišci Željko Sladojević, direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan".

Sladojević je, nakon predavanja o temi "Afrička kuga svinja - metodologija otkrivanja i pristup suzbijanja", rekao da Srbija i Hrvatska rade intenzivan odstrel divljih svinja i monitoring prisustva virusa kod domaćih svinja. 

"Dogovoreno je da se počne sa odstrelom divljih svinja u Republici Srpskoj i da u svim lovištima u pograničnom području sa Srbijom i Hrvatskom bude odstrijeljeno po najmanje tri primjerka, što je ukupno oko 100 divljih svinja", naveo je Sladojević. 

On je rekao da će uzorci organa i krvi odstrijeljenih divljih svinja biti dostavljeni Veterinarskom institutu, nakon čega će biti poznato da li postoji sumnja na eventualno prisustvo i širenje virusa afričke kuge svinja na području Srpske. 

"Nakon prve faze, nadzor će biti nastavljen i tokom cijele godine. Radiće se i aktivan monitoring domaćih svinja kod većih farmera u pograničnom području, a na jesen će biti organizovan još jedan odstrel divljih svinja", naveo je Sladojević. 

On je rekao da je Veterinarski institut prošle godine uradio program suzbijanja i iskorjenjivanja afričke kuge svinja i predao ga na usvajanje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, kao i da je oformljena nova laboratorija za virusologiju i molekularnu dijagnostiku, koja ima stručni kadar i dovoljno reagensa za dijagnostiku afričke kuge svinja. 

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić istakao je da je predavanje bilo veoma korisno za proizvođače, s obzirom na eventualne opasnosti od afričke kuge svinja. 

Maljčić je izrazio zabrinutost da bi zaraza na područje Srpske mogla doći putem zamrznutog svinjskog mesa, jer virus afričke kuge svinja može da preživi i do 1.000 dana u zamrznutom mesu.

"Upravo pohlepnost i traženje najjeftinijeg mesa u Evropi može da izazove zarazu i nakon tri godine. Tu je velika odgovornost na Kancelariji za veterinarstvo BiH - da ne dozvoli da se uvozi meso iz država u kojima je registrovana kuga, a ne samo iz regiona tih država koji su pogođeni zarazom", naglasio je Maljčić. 

On je istakao da je preventiva ove zaraze veoma važna i da je potrebno urediti oblast pijačne prodaje i preprodaje svinja, jer bi prisustvo i širenje afričke kuge svinja prouzrokovalo enormnu štetu uzgajivačima. 

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja opštine Gradiška Dragiša Cvjetković rekao je da veliki broj uzgajivača na predavanju dokazuje da su oni sa velikom dozom ozbiljnosti prihvatili vijest o mogućem širenju afričke kuge svinja. 

Sekretar Lovačkog udruženja "Kozara" iz Gornjih Podgradaca Ljubiša Babić rekao je da će lovci prihvatiti sve instrukcije vezane za odstrel divljih svinja. 

Rukovodilac Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Gradišci Dragan Malinović naveo je da na području Gradiške, Srpca i Laktaša ima oko 170 farmi svinja sa oko 50.000 tovljenika, zbog čega je u Gradišci i organizovano prvo predavanje o temi afričke kuge svinja. 

Predavanje "Afrička kuga svinja - metodologija otkrivanja i pristup suzbijanja" organizovao je Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi - Područna kancelarija Gradiška. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.