76. godišnjica proboja zatvorenika iz Jasenovca

  • 22.04.2021. 19:37

Molitva za duše onih koji su stradali mučeničkom smrću služena je danas u hramu Svetog proroka Ilije u selu Mlaka. Tamo su hiljade kozaračke djece i žena mučki ubijeni 1942. godine.

"Dubica i Gradiška su napunile ove grobove.Nemojte očekivati da će iko ikada doći ovdje bez jauka i bez vriska. Ovo je Jasenovac. Ono što će doći doći će bez mržnje, bez osvete, praštajući i moleći se Bogu. Ali nikad ga zaboraviti nećemo. Ovo će biti sud svakome onome ko je posegnuo na život djeteta, za životom nerođenog djeteta, za majkom. Biće sud", rekao je episkop Pakračko-Slavonski Jovan.

Dužnost i obaveza je ne zaboraviti nevino postradale žrtve. Današnja je to poruka to ministra Borisa Pašalića iz Mlake .

"Pored te obaveze da ih se sjećamo, da nikad ne zaboravimo to što se desilo, ostaje nam i nada da se nikad jednom narodu neće desiti ono što se desilo srpskom narodu ovdje na ovom prostoru tokom postojanja ND Hrvatske", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća je poručio da se sa strašnog mjesta stradanja trebaju poslati poruke opomene.

"Ovo trebaju da budu istovremeno i poruke koje će ljudima osvijestiti kakav je karakter imao taj zločin, kakvog je karaktera bio taj režim, koja je mržnja i koja je zla namjera stajala iza toga", kaže Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Više od sedam i po decenija od ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima na mjestu stradanja je nijema tišina, Sava koja je nekada bila crvena od nevine žrtvene krvi mirno teče. Na prostoru od njene lijeve obale gdje su nekada živjeli Srbi kao jedan od konstitutivnih naroda Hrvatske, danas su ostali malobrojni, kao nacionalna manjina.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.