Banjaluka

28 godina od smrti 12 zvjezdica

  • 22.05.2020. 19:24

Dvanaest ruža i ove godine položili su majke i očevi na spomenik 12 beba na banjalučkom Novom groblju. Na dan kada je, u Kliničkom centru Banja Luka, preminula prva beba, zbog nedostatka kiseonika u banjalučkom porodilištu. Prošlo je 28 godina, a kazne za zločin i nepravdu svjetskih moćnika, nema, poručuju majke.

"Nema utjehe, svaka godina je sve teža i teža jer te generacije sada su već zapsoelni, maldi ljudi, koji osnivaju svoje prodice, koji žive, koji rade, koji su davno maturirali. Sada neki završavaju fakultete. Onda cijeli život gledate to 92. godište i upoređujete, gledate, kako bi to vaše dijete završilo, šta bi posatlo, kakav bi čovjek ili žena bilo. Tako da utjehe nema, nikada niti će je biti", rekla je Željka Tubin, sekretar Udruženja "12 beba".  

"Nikad se ne zaboravlja, mi imamo još dva sina, hvala Bogu, ali kad dođe datum, i na svemu što se nama dešava prisustvo nečega fali. To se ne može nikada ni zaboraviti ni preboliti. To je dijete", ističe Dragoslava Jaćimović, Derventa. 

U Srpskoj je ostalo samo sedam majki. U udruženju kažu da majke 12 banjalučkih zvjezdica i dalje nemaju sređen status, te da primaju invalidninu u iznosu od 89 maraka, koju dijele sa supružnicima. Nadaju se da će uskoro definisati svoj status, kako bi mogle normalno živjeti. Tome se nada i Milorad Đukelić, otac jedne od preminulih beba. Zbog slovne greške u bolničkim knjigama, tek prošle godine su se spojili sa udruženjem. On i njegova supruga su oboljeli i potrebna im je pomoć. 

"Ja ostao bez posla, ranjen, šećer, operisao bubreg prošle godine. Ona na jednom odjelu, ja na drugom. I da me niko živ ne pozna. A gdje sam bio četiri godine. Da poboljša vlast taj naš status, jednsotavno tih majki što je ostalo", naglasio je Milorad Đukelić. 

Zbog odluke Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi iznad BiH, a boce kiseonika iz Beograda za Banjaluku nisu mogle biti dopremljene ni kopnom zbog ratnih dejstava. Prva beba je umrla 22. maja 1992. godine, a do 19. juna iste godine život je izgubilo još 11 beba, zbog nedostatka kiseonika. Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je trajne posljedice. 
 

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм