Projekat osnaživanja žena

20 žena iz dobojskih sela dobiće plastenike i sadni materijal

  • 24.12.2019. 19:42

U svojim domaćinstvima proizvodiće papriku, za unaprijed obezbijeđeno tržište. Projekat osnaživanja žena u ruralnom području obuhvatio je 20 žena iz doobjskih sela. Potpisale su ugovor, dobiće plastenik i sadni materijal.

 Uz iskustvo, koje neke već imaju, biće im obezbijeđeni i stručni savjeti. 

"Imam jedan manji plastenik, to znači imam nekog iskustva to znači da će i ovo da se ostavri kako smo zamislili“, kaže Aleksandra Mihajlović, Osječani. 

"Da nam ovo bude kao još dodatna zarada, pošto ćemo imati obezbijeđen i plasaman nadamo se da neće biti problema da ćemo sarađivati", rekla je Slavica Ostojić, Boljanić.

Uslov je bio da su žene nezaposlene. Prijavile su se na javni poziv za projekat, koji će da traje tri godine. Vrijednost je oko 130.000 maraka. 

"Grad Doboj je učestvovao sa 38.000 KM, korisnici sa 10 odsto tj. 12.800 i svakako ministarstvo finansija i vlada Švicarske uz podršku UNDP", rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Prirodni potencijali za proizvodnju postoje. Zemljište je plodno, klima povoljna, a i potražnja za paprikom je stalna. Uz navodnjavanje i kontrolisanje temperature i štetnika, prinos je kaže struka, zagarantovan. 

"Moraju izabrati najbolje parcele jer se radi o intenzuivnoj kulturi koja daje visoke prinos, drugo moraju odabrati dobru sortu, imati dobar sadni materijal", ističe Dragiša Marković, stručna služba Ministarstva poljiprivrede RS. 

Proizvođače koji se registruju i nađu tržište, čeka i naknada od ministarstva poljoprivrede, koja će dodatno pojeftiniti proizvodnju. Iznosi 15 feninga po kilogramu otkupljene paprike, za one koje iz plastenika isporuče 1.500 kilograma godišnje.