Oštre reakcije i iz Federacije

Zvižduci na EJOF-u bacili mrlju na manifestaciju

  • 11.02.2019. 19:23

Glasni zvižduci tokom govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao i na sam pomen Republike Srpske, bacili su ljagu na otvaranje  Evropskog omladinskog olimpijskog festivala. Iako je Dodik govorio o olimpijskom duhu i odbrani sportske časti, dio prisutnih nije propustio priliku da još jednom pokažu šta misle o Republici Srpskoj.

Bez obzira na nesportsko ponašanje, predsjedavajući Milorad Dodik do kraja je svoj govor pročitao i EYOF zvanično otvorio. To su poznati lokalni animoziteti, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Najvažnije je poručuje, da sve protekne u najboljem redu bez obzira na mnoge zvižduke i aplauze.

"Bilo je tu mnogo aplauza i mnogo zvižduka ja sam primjetio onaj koji je upućen kosovskoj delegaciji, a zvižduci koji su upućeni Srbiji. Naravno mene lično što se tiče ja sam imao obavezu kao predsjedavajući da se obratim skupu i to sam prihvatio vjerujem da ono što sam rekao i činio nije bilo razloga za nezadovoljstvo."

Sarajevo je tijesno i nesposobno da prihvati ispruženu ruku poručuje i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Kako kaže ipak je najvažnije da je Dodik svoj posao odradio onako kako to rade ozbiljni državnici, neometen onim što se tamo dešavalo.  

“Nesposobno da prihvati da postoje momenti kada ne treba da pokazujete tu lošu stranu svoga lica i ružnu stranu medalje ali ono što je najvažnije jeste da je predsjedavajući Predsjedništva i srpski član  Milorad Dodik svoj posao uradio do kraja onako kako to treba”, kaže predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Gdje prestaje razum tu počinje BiH - poručuje premijer Republike Srpske. Radovan  Višković i kaže da ovakav gaf govori sam za sebe i da je suvišno bilo šta i komentarisati.  

“Ovo je bila prilika da naše i turističke i neke druge sadržaje na jedan način prezentujemo ali evo na neki način mi smo dovoljni sami sebi i ja još jednom ponavljam gdje prestaje razum tu počinje Bosna i Hercegovina”, kaže Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Velika je to bruka Sarajeva, ocijenili su i sociolozi. Zviždanje je poruka cijelom svijetu jer se desilo u trenutku kada je Milorad Dodik ugošćavao cijeli svijet. Ipak kažu da su Dodikove riječi bile jače od tog zvižduka, jer su to bile riječi tolerancije, uvažavanja, mira i pomirenja, što sarajevski zvižduci nikako nisu.

“Nažalost jedan izliv nacionalizma se dogodio upravo na otvaranju Olimpijade a svi dobro znamo da najveći ratovi prestaju za vrijeme Olimpijade. Ovo je jedna velika bruka za Sarajevo i sve one koji su sebi dali za pravo da se politički obračuvaju na ovako velikom događaju za cijelu BIH”, kaže Sanja Vlaisavljević, sociolog.

Nakon zvizduka u Sarajevu zapalile su se i društvene mreže. Podrška Dodiku i osude ponašanja prisutnih stizale su sa svih strana, pa i od onih koji godinama kritikuju Dodikov rad.

“Ovo zviždanje predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na stadionu je gospodo, primitivizam. Sram me mog Sarajeva. Grada gdje sam rođena. A predsjedavajućem Dodiku svaka čast što je do kraja održao govor i otvorio EYOF. Ja ne znam da li bi se okrenula i otišla da sam na njegovom mjestu bila”, poručila je Sanela Prašović Gadžo.

“Zviždanje Dodiku na EYOF-u jeste i totalni autogol i poprilična gluparija", poručio je Bakir Hadžiomerović.

"Dodik je ovdje ispao gospodin, a Sarajevo nažalost, pred gostima pokazalo koliko je naš problem dubok i nepremostiv”, kaže Vojislav Savić.

"Dodika možete prezirati ali ga nemojte potcijeniti. Gledaoci na otvaranju EYOF-s su ga dočekali zviždikom ali ispratili aplauzom, blagim ali ipak aplauzom", poručila je Ivana Marić.

Sve se ipak završilo stidljivim aplauzom na samom kraju zvaničnog otvaranja. Ni ovaj put niko od zvaničnika u Sarajevu nije reagovao, po svemu sudeći zvižduci im nisu smetali. A nije im smetalo ni to kada je Republika Srspka izdvojila 50 miliona maraka da bi EYOF uopše bio održan.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.