Sastanak u Briselu

Zvizdić: Regionalna saradnja ključna

  • 19.12.2018. 19:30

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić danas je u Briselu, na sastanku zvaničnika zapadnog Balkana i predstavnika EU, istakao značaj kontinuiteta dijaloga i poručio da su regionalna saradnja i povjerenje ključni za unapređenje procesa pomirenja, političkih i ekonomskih odnosa, očuvanja stabilnosti i privlačenje investicija.

On je na sastanku koji je organizovala visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, rekao da je BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima EU i da će i u narednom periodu nastaviti raditi na napretku u svim procesima, sa posebnim osvrtom na socio-ekonomske reforme. 

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da je BiH trenutno u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU. 

Zvizdić je rekao da BiH ostaje potpuno posvećena daljem nastavku regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti i ukazao na neophodnost poštovanja međunarodnih obaveza, kao i preuzetih obaveza iz postojećih regionalnih i međunarodnih sporazuma, sa fokusom na Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Predsjedavajući Savjeta ministara naglasio je da je načelo poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od zemalja preduslov dalje stabilizacije i prosperiteta, ne samo svake zemlje pojedinačno, nego i cjelokupnog regiona, i izrazio optimizam da će nastavak dijaloga baziranog na međusobnom uvažavanju i pozitivnoj političkoj volji voditi ka zajedničkim naporima u realizaciji ključnih prioriteta na prostoru cjelokupnog regiona zapadnog Balkana. 

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je Zvizdić istakao važnost kontinuiranog angažmana EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regiona. 

Sastanku su prisustvovali predsjednici Srbije, Crne Gore i samoproglašenog Kosova, makedonski premijer, te komesar EU za proširenje Johanes Han.

Тагови: