BiH i EU

Zvizdić očekuje kandidatski status u prvom kvartalu iduće godine

  • 16.07.2018. 16:42

Predsjedavajući Savjeta minstara Denis Zvizić izjavio je danas da očekuje da BiH dobije kandidatski status u EU u prvom kvartalu iduće godine, odnosno do kraja mandata evropskih institucija.

"Kada je riječ o kandidatskom statusu mi nemamo daljih uslova osim da završimo dodatna pitanja Upitnika Evropske komisije za BiH. Nadam se da neće biti nekih specijalnih dodatnih uslova", rekao je Zvizdić u Sarajevu, predstavljajući rezultate samita održanih prošle sedmice u Sofiji, Londonu i Briselu.

On je istakao da su svi sastanci u Sofiji, Londonu i Briselu bili veoma korisni za BiH.

"U Briselu sam informisao visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federiku Mogerinu i komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana o tome da ćemo vrlo brzo zaokružiti set od četiri strategije", naveo je Zvizdić, napominjući da zbog nedostatka ovih stragegija BiH iz pretpristupnih fondova nije povukla 660 miliona za period 2014-2017. godina, već samo 166 miliona evra.

On je najavio brzo usvajanje strategije energetskog sektora, što uz Strategiju transporta, Strategiju ruralnog razvoja i Strategiju zaštitite životne sredine čini set zbog kojeg je Bih izgubila IPA fondove u vrijednosti većoj od 500 miliona evra.

Zvizdić očekuje i da će EU prihvatiti prijedlog BiH kada je riječ o izvozu čelika, te da zemlja bude tretirana u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i u statusu čekanja statusa kandidata, naglašavajući da je metalski sektor jedan od baznih i najvažnijih industrijskih sektora u BiH.

U vezi sa Samitom u Sofiji zemalja "16 plus jedan" /16 zemalja zemalja centralne i istočne Evrope i Kine/ Zvizdić je rekao da su tokom susreta sa premijerom Kine Li Kećijangom konstatovani dobri odnosi i pozitivan zamah na jačanju saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja, turizma.

On je naveo da je sedmi samit "16 plus jedan" u Sofiji rezultirao potpisivanjem sporazuma koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Kinu.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da Sarajevo bude domaćin narednog sastanka ministara transporta inicijative "16 plus jedan", što će, kako je naveo, biti prilika da BiH predstavi potencijale u oblasti transporta i obezbijedi privlačenje novih investicija sa zemljama istočne Evrope, a to podrazumijeva dalju izgradnju auto-puta i željezničkog saobraćaja, te proširenje međunarodnih aerodroma.

Zvizdić je najavio i da će u Sarajevu od 5. do 9. novembra biti održana Konferencija o inovacijama, takođe u okviru inicijative "16 plus jedan".

On je istakao da se nakon ukidanja viza i potpisivanjem Sporazuma u oblasti turizma sa Kinom ove godine očekuje 50.000 turista iz te mnogoljudne zemlje.

Zvizdić je rekao da je u Sofiji imao i sastanak sa premijerom Rumunije Viorkom Dančilom o političkim i odnosima u drugim oblastima, posebno u kontekstu činjenice da će ova zemlja 1. januara preuzeti predsjedavanje EU.

On je napomenuo da je za BiH najvažnije da fokus EU i u tom mandatu ostane na zapadnom Balkanu, kako je bilo i u vrijeme predsjedavanje Bugarske i sada Austrije.

Kada je riječ o samitu u Londonu, održanom u okviru Berlinskog procesa, Zvizdić je naveo da je Evropska komisija odobrila tri projekta za BiH ukupne vrijednosti 275 miliona evra.

Na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da je riječ o infrastrukturnim projektima na području Federaciji BiH, Zvizdić je odgovorio da nije zagovornik predstavljanja lokaliteta projekata jer BiH tretira kao jedinstvenu i cjelovitu teritoriju.

On kaže da su u Londonu potpisane četiri deklaracije - o ratnim zločinima, nestalim licima, regionalnim odnosima, te izjava o borbi protiv korupcije.

"Mislim da su sve deklaracije usaglašene u okviru institucija BiH, da je dio sugestija koje su došle sa drugih nivoa vlasti uvažen, i Predsjedništvo BiH je ovlastilo mene da mogu da potpišem te deklaracije", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je jedna od tema u Londonu bila i pitanje povećanog broja priliva migranata, ističući da BiH želi da bude dio jedinstvenog evropskog rješenja i neće praviti zidove prema susjedima, ali će ostati humana i poštivati međunarodne standarde.

Očekuje aktiviranje MAP-a krajem godine

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je danas da očekuje da će BiH do kraja godine aktivirati Akcioni plan za članstvo /MAP/ u NATO.

On je istakao da svoj optimizam zasniva na osnovu diskusija i brojnih sastanaka koji su prethodili samitu NATO-a u Briselu.

"Naravno, da je NATO ovaj put imao važnije teme od povećanja budžeta svih članica pakta i dalje saradnje, ali želim da kažem da je većina onog što je postavljeno kao uslov BiH realizovano", rekao je Zvizdić novinarima.

On je istakao da su skoro sve lokacije /perspektivne vojne imovine/ u Federaciji BiH uknjižene /na Ministarstvo odbrane BiH/ i da postoji sudska presuda koja će biti matrica za lokacije u Republici Srpskoj.

"Usvojen je plan odbrane i ide se u njegovu implementaciju. Obezbijeđena su potrebna budžetska sredstva. Dio smo brojnih misija NATO-a i u principu idemo ka planu interoperabilnosti i zadovoljavamo sve za MAP", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara smatra da, to što tokom samita NATO-a u Briselu nije bio pravi momenat i što je bilo više riječi o pozivu Makedoniji da bude članica ovog vojnog saveza, ne znači da BiH vrlo brzo neće dobiti aktiviran MAP.

Na Samitu NATO-a 2010. godine u Talinu BiH je dobila uslovni MAP, odnosno da se plan za članstvo aktivira nakon uknjižavanja perspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок