Dvije milijarde maraka i dalje na čekanju

Zvizdić kritikovao nerad institucije na čijem je čelu

  • 19.09.2019. 19:47

45 sporazuma vrijednih dvije milijarde maraka je i dalje na čekanju. Savjet ministara BiH, u tehničkom mandatu, poslije duge i nezaslužene pauze od mjesec i po dana, konačno se sastao i zbrojao milionske investicije, koje su u blokadi. 

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić danas je kritikovao nerad Predstavničkog doma. Ništa tu ne bi bilo čudno, da isti Zvizdić ne predsjedava upravo domom koji kritikuje. 

“Nerad Parlamentarne skupštine BiH, odnosno vantiustavna blokada rada parlamenta BiH se negativno odražava na sve građane BiH, na kompletnu teritoriju BiH, jer zbog takve antiustavne blokade stoji zarobljeno više od milijadre evra", ističe Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu.

Već mjesecima RS čeka na dodijeljena sredstva. Danas je samo neka od njih i dobila. 200 miliona maraka za rehabilitaciju puteva i 30 miliona za unapređenje i rekonstrukciju bolnica u Srpskoj. Tri miliona maraka, za izgradnju graničnog prelaza Bratunac- Ljubovija i ovoga puta je izostalo, iako sutra ističe rok koje je  Predsjedništvo BiH naložilo Savjetu ministara da se u roku od 30 dana obezbjedi novac za izgradnju. 

Ta tačka nije se ni našla na današnjem dnevnom redu, iako je na stolu bilo tačaka iz domena rada Uprave za indirektno oporezivanje.

“Objedinjene tačke u kojima treba da se nađe pitanje Bratunca, vjerovatno, bar tako je dogovoreno, treba da se nađe sljedeće sedmice, srijeda ili četvrtak kada bude sjednica Savjeta ministara BiH", ističe Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Novinari koji već mjesecima izvještavaju o neradu i nefunkcionisanju BH institucija danas su bili onemogućeni da rade i prate Savjet ministara. Iz Parlamentarne skupštine BiH su istjerani i to na zahtjev kabineta Denisa Zvizdića koji, upravo na pitanje novinara to negira.

"Dobili smo da napustimo Parlamentarnu skupštinu, zanima nas ko je to naredio, da li smo mi neka potencijalna opasnost po ministre i vas lično", pitali su novinari.

"Ja prvi put čujem od vas, nemam pojma ko je tako nešto mogao narediti. Svakako ako saznate vi ili neko me informiše ko je uradio takvu stvar, mi ćemo poduzeti potrebne sankcije.” - 

“ Ne očekujete valjda od nas novinara da mi pravimo istragu ko je nas jutros izbacio iz zgrade Parlamenta, imate dovoljno službi ovdje i bezbjednosnih i svih drugih da to vi provjerite", rečeno je Zvizdiću.

I dok drugi ministri uz osmijehe obećavaju da će se zajedno sa novinarima boriti za prava nesmetanog izvještavanja, jedini koji je preuzeo danas konkretne poteze je ministar finasija BiH Vjekoslav Bevanda. Kako ATV saznaje, Bevanda je zvanično zatražio od Službe za zajedničke poslove i generalnog sekeretarijata Savjeta ministara da istraže i dostave, njemu lično informaciju ko je zabranio novinarima da budu danas u zgradi dok traje najavljena sjednica.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.