Kako bi se razmotrili problemi

Zvizdić: Inicirati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH

  • 30.09.2019. 16:43

Prošireni Kolegijum Parlamentarne skupštine BiH zaključio je na današnjoj sjednici u Sarajevu da je neophodno inicirati sastanak oba doma parlamenta sa članovima Predsjedništva BiH kako bi se razmotrili problemi sa kojima se u ovom trenutku susreće BiH, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić.

"Nastavimo razgovore za traženje modaliteta za normalno funkcionisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH imajući u vidu da se ne održavaju redovne sjednice. U Sekretarijatu još čeka budžet institucija BiH. To je 966 miliona bez kojih naravno nema realizacije kapitalnih projekata", izjavio je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da je bitno da se po strani ostave političke nesuglasice i da Predstavnički dom počne funkcionisati, precizirajući da će na sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak, 3. oktobra, biti pokrenuta inicijativa za sastanak sa Predsjedništvom BiH.

Prema njegovim riječima, Dom naroda Parlametnarne skupštine BiH prema redoslijedu zakazuje sjednicu Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine i tada će i biti upućen poziv za sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

"Danas smo dva sata razgovarli o tome. Ključni problem je neimenovanje komisija a bez njih je nemoguće održati redovnu sjednicu Predstavničkog doma i da se razmatraju zakoni. Bez komisija nema poslovnički stvorenih pretpostavki za održavanje redovne sjednice Predstavničkog doma", rekao je Zvizdić, dodajući da će biti nastavljeni razgovori o usaglašavanju stavova.

Zvizdić je rekao da će na taj način biti rađeno na realizaciji zahtjeva ka SNSD-u i Srpskom klubu kako bi dostavili prijedloge za članove komisija kako bi se mogla organizovati redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Zvizdić ističe da je legalista, te da nema namjeru kršiti Poslovnik Predstavničkog doma i zakona.

"Stalno ću raditi na tome da stvorimo pretpostavke za održavanje redovne sjednice Predstavničkog doma Parlametnarne skupštine BiH. Sjednica Kolegijuma bila je vrlo otvorena i korektna s obzirom na to da je jednoglasno usvojen dnevni red sa jednim ili dva suzdržana glasa i idemo korak po korak da približimo stavove i omogućimo održavanje redovne sjednice", rekao je Zvizdić.

On smatra da treba odvojiti rad Parlamentarne skupštine BiH od pitanja Savjeta ministara ili rada bilo koje druge institucije.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je novinarima, nakon današnje sjednice proširenog Kolegijuma, da nema dogovora o zakazivanju sjednica niti o formiranju komisija.

"Ako treba tražiti pozitivnu vijest to je da se stvar vraća u institucije pa je Kolegijum na neki način obavezan da se napravi sastanak sa članovima Predsjedništva BiH i da se pokuša napraviti korak naprijed", rekao je Magazinović.

On je napomenuo da je opozicija vrlo konstruktivna, te skrenuo pažnju na činjenicu da uoči lokalnih izbora iduće godine pet članova Centralne izborne komisije ostaje bez svog mandata.

"To je jedno od vrlo važnih pitanja. Parlamentarni nadzor nad institucijama apsolutno ne postoji, a predstavljanje BiH u međunarodnim institucijama čiji je član apsolutno ne postoji", dodao je Magazinović.

Poslanik DF-a u parlamentu BiH DŽenan DŽonlagić ukazao je da je kao rezultat nemogućnosti da se zvrši konstituisanje Predstavničkog doma trenutno na čekanju više od 30 zakonskih rješenja i 45 sporazuma koji su u velikoj mjeri finansijske prirode sa preko milijardom evra grantovskih sredstava.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.