Kritikovao MUP Srpske

Zvizdić ignoriše što u federalnom MUP-u NIJEDAN SRBIN nije na rukovodećim pozicijama

  • 04.06.2019. 08:05

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, otvorenim pismom negodovao je zbog smanjenog broja Bošnjaka i Hrvata u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i zbog toga što nisu na rukovodećim pozicijama, međutim propustio je da kaže da je u Federaciji BiH, kada su u pitanju Srbi, stanje daleko gore i da, za razliku od MUP-a Republike Srpske, u kojem je 18 Bošnjaka na rukovodećim pozicijama, u rukovodstvu federalnog MUP-a nema njednog Srbina.

"O ozbiljnosti sistemske diskriminacije Bošnjaka u Republici Srpskoj najbolje govori podatak iz specijalnog izvještaja Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnostnim agencijama u BiH, gdje se navodi da je na kraju 2017. godine bilo samo 18 Bošnjaka uposleno u rukovodećim strukturama MUP-a Republike Srpske, što predstavlja manje od tri odsto od ukupnog broja rukovodećih osoba u toj instituciji", napisao je Zvizdić u pismu pozivajući se na Ustav, koji kaže da broj zaposlenih mora biti proporcionalan popisu iz 1991. godine sve dok se ne sprovede Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kada se malo bolje pogleda pomenuti specijani izvještaj, lako je zaključiti da je situacija u Federaciji BiH daleko gora nego u Republici Srpskoj.

Prema tom izvještaju, recimo, u MUP-u FBiH na rukovodećim pozicijama nema nijednog Srbina, isto kao ni u MUP-u Kantona Sarajevo, gdje od 19 rukovodećih pozicija nema nijednog pripadnika srpske nacionalnosti.

Takođe, ni u MUP-u Bosanskopodrinjskog kantona među 33 rukovodeća službenika nema nijednog Srbina, kao ni u MUP-u Srednjobosanskog kantona, gdje su 23 rukovodioca. U MUP-u Zeničko-dobojskog kantona, recimo, od 58 rukovodećih službenika samo su dva Srbina, a u MUP-u USK od 42 rukovodeća jedan je Srbin.

"Po Ustavu FBiH obavezno je poštivanje popisa iz 1991. godine prilikom zapošljavanja u javnim institucijama FBiH, kantonima, javnim i opštinskim preduzećima, upravama... što bi značilo da bi oko 17,5 odsto zaposlenih trebalo da budu Srbi, a sada ih je manje od dva odsto. U opštini Ilijaš, recimo, gdje je prije rata bilo više od 50 odsto Srba, danas od 80 zaposlenih radi samo jedan Srbin. U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite FBiH nema nijednog Srbina", rekao je za "Nezavisne" Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Da je u Federaciji BiH daleko gore stanje kada je u pitanju diskriminacija, govore i podaci o sastavima kantonalnih vlada, gdje npr. Vlada Kantona Sarajevo ima jednog Srbina, a prema popisu iz 1991. godine na teritoriji tog kantona popisano je 27,2 odsto Srba.

"Vlada Kantona Sarajevo ima 13 članova i jednog Srbina. Vlada Unsko-sanskog kantona ima 10 članova i nijednog Srbina, u Vladi Posavskog kantona od 11 članova nema nijednog Srbina", kaže Radanović.

Takođe, Zvizdić je pismom skrenuo pažnju i na to da se pred očima čitave domaće i međunarodne javnosti Bošnjacima osporava niz ljudskih prava i sloboda, među kojima je i ustavno pravo na jezik, istovremeno propuštajući priliku da navede da ni Srbi u Federaciji BiH ne izučavaju srpski jezik, a za razliku od Bošnjaka u Republici Srpskoj, nisu čak ni konstitutivni kao narod na cijeloj teritoriji tog entiteta.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок