Samit "16 plus jedan"

Zvizdić: BiH želi jačanje veza sa Kinom i zemljama istočne i srednje Evrope

  • 07.07.2018. 14:44

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je na samitu Kine i zemalja srednje i istočne Evrope u Sofiji da je BiH izuzetno zainteresovana da nastavi sa daljim unapređenjem i jačanjem veza sa ovim zemljama.

U obraćanju na plenarnom zasjedanju Samita, Zvizdić je rekao da je prihvaćeno da od 5. do 8. novembra u BiH bude održana Konferencija o inovacijama "16 plus jedan", saopšteno je iz Savjeta ministara. 

"BiH je posebno zainteresovana za organizaciju Četvrte konferencije ministara transporta Kine i zemlje srednje i istočne Evrope u narednoj godini", dodao je Zvizdić. 

On je naglasio da od samita u Sofiji očekuje značajne rezultate i aktivnosti, koje će, kako je ocijenio, biti od velike važnosti za buduću saradnju i doprinijeti novim idejama osnaženja privrednih veza Evrope i Kine. 

Zvizdić je rekao da je BiH posebno zainteresovana za dalji nastavak i intenziviranje ekonomske saradnje u okviru mehanizma "16 plus jedan" i dodao da je u okviru procesa "Jedan pojas-jedan put" do sada potpisan veliki broj značajnih sporazuma i unaprijeđeni međusobni odnosi. 

"Otvorene su nove mogućnosti povezivanja poslovnih ljudi naših zemalja i podstaknute su investicije, naročito u oblasti energetike i infrastrukture. Veoma sam ponosan da od maja mjeseca ove godine kineski građani mogu putovati u BiH bez viza, čime je olakšano njihovo kretanje, a što će sigurno doprinijeti povećanju broja turista i olakšati putovanja privrednika i investitora", rekao je Zvizdić. 

On je dodao da je BiH zainteresovana za uspostavljanje direktne avio-linije Peking-Sarajevo, a osim turizma, kao sektore za moguća velika domaća i strana ulaganja, naveo je energetiku i transport. 

"Značajno je naglasiti da je BiH zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će omogućiti izlazak firmi na naša dva tržišta. Današnje potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja životinja i karantinu između Kine i Savjeta ministara BiH predstavlja važan korak ka tom cilju", naglasio je Zvizdić. 

Predsjedavajući Savjeta ministara izrazio je zadoovljstvo što će Kina na narednom Međunarodnom privrednom sajmu u Mostaru, 2019. godine, biti zemlja partner, te istakao da će BiH pružiti punu podršku svim budućim aktivnostima u okviru mehanizma "16 plus jedan" i inicijative "Pojas i put". 

Zvizdić je podsjetio da je spoljnopolitički cilj BiH dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i izrazio očekivanje da će BiH u prvoj polovini 2019. godine dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata. 

Zvizdić predvodi delegaciju Savjeta ministara na 7. samitu zemalja "16 plus jedan", u kojoj su i ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te komunikacija i transporta Ismir Jusko.