Odgovori idu u Brisel

Zvizdić: BiH ispunila sve uslove za dobijanje kandidatskog statusa

  • 25.02.2019. 13:09

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je da će finalizovani i usvojeni odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije danas biti proslijeđeni u Brisel.

"Ovim je BiH ispunila i realizovala sve zvanične uslove za izradu mišljenja i dobijanje kandidatskog statusa", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

On je izrazio nadu da će EU razumijeti važnost dobijanja kandidatskog statusa koji bi stavio BiH nepovratno na kolosijek punopravnog članstva u EU. 

Prema njegovim riječima, BiH je na više od 23.000 stranica dala odgovore na ukupno 3.897 baznih i dodatnih pitanja Evropske komisije, a ovim poslom bavilo se više od 1.500 državnih službenika, organizovanih u 35 grupa. 

"Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prate strukturu kriterijuma za članstvo BiH u EU, a ključni cilj i svrha odgovora jeste da se napravi sveoubuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem BiH, te da se ocijeni kompatibilnost našeg sistema sa sistemom i vrijednostima EU i njenim članicama", precizirao je Zvizdić. 

On je zahvalio institucijama, vladama i ministarstvima, svima koji su radili na davanju odgovora, a posebno Direkciji za evropske integracije BiH i njenom direktoru Edinu Dilberoviću, kao i zvaničnicima EU koji su bili aktivno uključeni u ovaj proces. 

Zvizdić je apelovao da Njemačka, koja je bila zagovornik evropske perspektive BiH, pomogne u dobijanju kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu nije mogao odgovoriti kada bi BiH mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU, ističući da to zavisi od nadležnih institucija EU. 

Dilberović je izrazio nadu da odgovori BiH na dodatna pitanja omogućavaju Evropskoj komisiji da pripremi mišljenje, a da će eventualni drugi uslovi za dalji evropski put BiH biti rješavani otvaranjem pregovaračkih poglavlja.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.