Prekršili sve mjere

Zurka u restoranu na Ilidži, inspekcija zatekla 150 gostiju

12:51, 25.10.2020.
Primjer kršenja naredbi kriznih štabova i propisanih higijesnko-epidemioloških mjera zabilježen je sinoć nakon 23 sata u ugostiteljskom objektu "Bosna" na Ilidži, u kojem je u momentu dolaska kantonalnih sanitarnih, tržišno-turističkih inspektora i policije boravilo oko 150 gostiju, saopšteno je iz MUP-a KS.

Osim što je broj prisutnih osoba u restoranu bio četiri puta veći od propisanog, kao i rada iza 23 sata, inspekcijskim nadzorom između ostalog je utvrđeno i nepoštivanje propisane distance između stolova i osoba, a nije bila osigurana ni dovoljna količina dezinfekcionih sredstava. 

Podsjećamo, novom naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS zdravstva, dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH (higijensko-epidemioloških mjera) u skladu sa tačkom 1. ove naredbe (zabranjeno okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i više od 60 osoba na otvorenom prostoru) bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta.

Sve to navedeno, uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva metra i više, i uz najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom.

"U ugostiteljskom objektu u svakom trenutku ne smije biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju zaposlene osobe", naglašeno je.