Predsjedavajući SM

Zoran Tegeltija dobio liste kandidata iz Srpske i HDZ-a BiH

  • 09.12.2019. 18:48

Predsjedavajućem Savjeta ministara, Zoranu Tegeltiji, danas su dostavljena imena ministara i zamjenika ministara iz Republike Srpske i HDZ-a BiH. 

SNSD je ranije saopštio da će njihovi članovi, Staša Košarac i Vojin Mitrović, biti ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno, saobraćaja i komunikacija. 

Treće ministarsko mjesto za kadar iz Republike Srpske, iz reda "ostalih", dobio je DNS za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Predsjedništvo te partije danas je izabralo Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan. 

"Nastojali smo da DNS da prijedlog za kompetentnu osobu, naglašavam da je to osoba iz reda ostalih koja nije stranački kadar, odnosno nije član organa stranke", kaže Milan Radović, potpredsjednik DNS-a. 

Saznajemo da je na sjednici Predsjedništva DNS-a bilo neslaganja oko izbora Aćimovića. Navodno su protiv kandidature Aćimovića, bivšeg ambasadora BiH u Belgiji i bivšeg člana SDP-a BiH, bili Darko Banjac, potpredsjednik stranke i još nekoliko članova Predsjedništva. 

Zoranu Tegeltiji su danas dostavljena i imena zamjenika ministara iz RS. Za zamjenika ministra bezbjednosti socijalisti su predložili Vladimira Mijatovića, Ujedinjena Srpska za zamjenika ministra civilnih poslova Sinišu Ilića a SNSD za zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića. 

"Imamo jednog ministra iz Istočnog Sarajeva, jednog ministra iz Bijeljine, iz Doboja, predsjedavajućeg Savjeta ministara gospodina Tegeltiju koji dolazi iz krajine, iz Mrkonjić Grada. To je isto jedan način na koji SNSD pokazuje koliko uvažava I drži do cijele Rs I što je najbitnije da je SNSD stranka cijele RS", kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

I HDZ je dostavio svoju listu. Vjekoslav Bevanda ostaje na čelu Ministrstva finansija i trezora, kao i Josip Grubeša u Ministarstvu pravde.  Ankica Gudeljević predložena je za ministra civilnih poslova. Josip Brkić, Mijo Krešić i Ljiljana Lovrić predloženi su za zamjenika ministara inostranih poslova, odbrane i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Što se tiče bošnjačke liste, prema tvrdnjama lidera SBB-a, još se ništa ne zna.

"Ja očekujem da će se vjerovatno u toku ove sedmice javiti i gospodin Tegeltija da bi vidio kakav je njegov plan kao budućeg predsjednika SM, ne samo u sektoru sigurnosti, nego i u svemu tome da bi smo u ponedjeljak imali ulaznu informaciju da li SBB i ja personalno ulazimo u tu priču i da li SBB ulazi bez mene ili nikako ne ulazimo", kaže Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

U petak bi trebao da se održi sastanak lidera SDA, DF-a i SBB-a. Tada bi se i definitivno trebala dostaviti lista kandidata bošnjačkih stranaka koje će sjediti u novom sazivu Savjeta ministara.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок