Ambasada Rusije

Zlonamjerne insinuacije nanose štetu prijateljskim odnosima

  • 04.05.2020. 15:32

Ambasada Ruske Federacije u BiH odbacila je danas kao neosnovane i zlonamjerne insinuacije tvrdnje da ruski medicinski radnici koji su trebali pomoći u dezinfekciji u Mostaru stižu "iz sasvim drugih razloga", uz napomenu da ovakve ocjene nanose štetu prijateljskim odnosima dvije zemlje.

"Sa nedoumicom pratimo reagovanje nadležnih organa BiH na našu molbu o pružanju pomoći u vezi s obezbjeđenjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prelaza BiH u cilju pružanja pomoći Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar", saopšteno je iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se ističe da se ne može reagovati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima ko tu pomoć traže postalo talac političkih kontradikcija.

"Razvija se situacija u kojoj politika radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti. Paradoks je u tome da upravo oni koji sad glasno odbijaju pomoć još prije mjesec dana isto tako glasno su negodovali da je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u Republiku Srpsku", saopšteno je iz Ambasade Rusije.

Iz Ambasade naglašavaju da je vidljivo da ruska pomoć može biti pružena
i u FBiH, jer je tamo bila zatražena.

"Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih lidera da je `svaka pomoć dobrodošla`. Dakle ispada da ipak nije?", ističu iz ruske Ambasade i napominju da "nikome ništa ne nameću i da je BiH suverena zemlja koja samostalno donosi odluke".

Ruska Federacija pozvala je "čisto ljudski" da politika ipak promijeni mišljenje i dopusti stručnjacima da rade ono što moraju u trenutnoj situaciji, odnosno spasavaju živote bez ikakvog povezivanja sa entitetima, nacionalnom pripadnosti, te ličnim preferencijama.

Ruski humanitarni konvoj, koji je 1. maja trebalo da po zahtjevu iz predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića dođe u Mostar radi dezinfekcije Kliničkog centra i ostalih ustanova zbog virusa korona, zaustavljen je na granici.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм