Zenica: Sedam novozaraženih

  • 30.03.2020. 12:35

Na Kliničkom centru u Sarajevu potvrđeno je sedam novih slučajeva infekcije virusom korona u Zenici, saopšteno je iz Kriznog štaba za praćenje virusa korona Zeničko-dobojskog kantona.

Infekcija je potvrđena kod dva pacijenta koji su otpušteni iz Centra za srce u Tuzli, te kod pet lica iz rodbinske veze sa inficiranim pacijentom koji je prošle sedmice hospitalizovan u Kantonalnoj bolnici Zenica, a koji je, takođe, boravio na klinici u Tuzli.

U saopštenju se navodi da će pacijenti koji su pozitivni, a koji su u riziku sa komorbiditetom, i osobe koje imaju razvijenu kliničku sliku, biti smješteni na Odjeljenje za infektivne bolesti, dok će drugi pozitivni pacijenti ostati u samoizolaciji do smještanja u izolatorijum.

Dom zdravlja Zenica preduzeo je potrebne epidemiološke mjere i locirao kontakte, a određena lica su stavljena pod zdravstveni nadzor.

U Zeničko-dobojskom kantonu do sada je potvrđeno ukupno 17 slučajeva infekcije virusom korona, a prošle sedmice iz izolatorijuma su otpuštena tri pacijenta čiji je nalaz nakon kliničkog liječenja bio negativan.

Krizni štab ovog kantona ističe da je od velike važnosti da se građani pridržavaju njihovih naredbi i preporuka, kao i organa civilne zaštite, te da lica koja su doputovala iz država zahvaćenih virusom korona ili su imala kontakt sa sumnjivim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji.

U slučaju pojave simptoma treba da se jave nadležnoj epidemiološkoj službi kako bi se spriječilo širenje epidemije, navodi se u saopštenju.

Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva potvrdili su jutros dva nova slučaja zaraze virusom korona čime je ukupno zaraženo osam lica u ovom kantonu.