Željko Komšić bi da zvanični Zagreb "malo odbije od BiH"

  • 29.09.2020. 18:59

Željko Komšić bi da zvanični Zagreb "malo odbije od BiH" i da se ne petlja u pitanje izmjene Izbornog zakona. Tako je, smatraju mnogi, još jednom potvrdio na čijoj strani igra, kao i  da u Predsjedništvu BiH hrvatski narod predstavlja samo na papiru. 

U kakvim je odnosima sa Hrvatskom, najbolje govori činjenica da ga tamošnji politički vrh ne priznaje za legitimnog hrvatskog predstavnika u BiH. Pod ruku sa liderom SDA, Bakirom Izetbegovićem u Zagrebu se juče nije pojavio, ali ni poziv nije dobio. 

"Ja prvo mislim Zagreb nema ništa sa tim i da je krajnje nepristojno, da ne kažem neumjesno i uopšte nije standardno u ponašanju između dvije zemlje koje teže da budu prijateljske. Dakle, Zagrebu je najbolje reći ako ćemo biti pošteni da odbije malo od Bosne i Hercegovine, i priče o izbornom zakonu, jer se ni mi njima ne miješamo u izborne zakone. Oni bi trebali da budu svjesni da nema toga u političkom sarajevu, kakvi god da smo, ko će pristati na ono što oni traže i da praktični ili virtuelni treći entitet to se desiti neće", kaže član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

"Nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivan narod zbog malobrojnosti dolaze u situaciju, da nemaju svoje, u političkom smislu legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti Bosne i Hercegovine", poručio je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

O Komšiću u Hrvatskoj ništa lijepo nije mogao da čuje ni Bakir Izetbegović. Branio ga je zato od izjava hrvatskih zvaničnika, među kojima je i ona da Željko Komšić parazitira na hrvatskom biračkom tijelu, te da će to prestati onda kada se izmijeni izborni zakon u BiH. 

"On je odabran voljom građana. Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik. Shvaćam frustraciju Hrvata s time, ali evo, neka i oni shvate moju i našu frustraciju što već dvije godine nemamo federalnu Vladu", kaže lider SDA Bakir Izetbegović. 

Izmjeni zakona nadaju se u HDZ BiH. Zbog toga već dvije godine u drugom entitetu nije konstituisana nova Vlada. Iz stranke Dragana Čovića  uglavnom su bojkotovali i rad federalnog parlamenta, uz zahtjev da se što prije uđe u priču o izradi novog zakona po kojem bi hrvatski narod mogao da bira svoje legitimne predstavnike.

 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.