Sarajevo

Željko Bakalar novi predsjednik CIK-a BiH

  • 30.06.2020. 19:14

Željko Bakalar sutra sjeda u fotelju predsjednika Centralne izborne komisije BiH. Tajnim glasanjem Bakalar je danas dobio podršku šest članova, dok je jedan listić bio nevažeći.

Nakon što je Vanji Bjelici Prutini istekao mandat na tu funkciju, pravilom rotacije naredni predsjednik CIK-a BiH morao je biti iz reda hrvatskog naroda. Neizvjesnosti nije ni bilo s obzirom na to da je Bakalar bio jedini kandidat na listi. Prethodno se Vlado Rogić povukao i rekao da ne želi biti kandidat za tu poziciju. Predsjednik je novi, ali priča i opravdanja po starom. Čulo se opet iz CIK-a kako sredstva za izbore još nisu obezbjeđena.

"I u ovakvim okolnostima epidemije i situacije da nam nisu još obezbijeđena sredstva, mada i tu imamo neke pozitivne informacije i čini se da pušu neki vjetrovi koji bi mogli ići ka rješenju tog problema koji nam je takođe teret bio u dosadašnjem periodu", rekao je Željko Bakalar, novoizabrani predsjednik VIK-a BiH.

Sredstva su tu, pa nema razloga za odgađanje izbora, poručuje delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić. Još jedno nekompetentno lice u nizu, tako ona ocjenjuje Bakalara. Sa mjesta savjetnika Komšića došao je u CIK na neregularan način, a sada i na čelo Komisije. Na to mjesto sigurno nije došao da radi prema zakonu, nego onako kako javljaju iz kancelarije SDA, poručuje Dušanka Majkić.

"Za njega vrijedi mišljenje da je svojevremeno radio nešto u CIK-u i to on kao pravnik radio na reviziji. E, zamislite na šta izgledaju revizioni izvještaji ako samo pravnici rade na njima. Ali to nije nikakv garancija da čovjek išta zna o izbornom procesu i vjerovatno ne zna ništa. Nema regularnog izbornog procesa sa ovom garniturom i to je samo pitanje šta će sljedeće uraditi", istakla je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda PS BiH.

Centralna izborna komisija odgodila je lokalne izbore u BiH za 15. novembar, uz izgovor da novac za održavanje izbora nije osiguran. Te priče se i sada drže uprkos tome što je Savjet ministara odobrio 4,2 miliona KM za izbore.   

Тагови:
  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм