Nespojivost funkcija

Zbog Zvizdića u avgustu pada Savjet ministara?

11:01, 22.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić trebalo bi da se početkom avgusta nađe na dvije apsolutno nespojive vodeće pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, nakon čega se očekuje otvaranje pravnih zavrzlama i rasprava o mogućim raspletima, piše "Večernji list", izdanje za BiH.

Zvizdić bi trebalo da dođe na čelo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon osmomjesečnog predsjedavanja Borjane Krišto, a primopredaja se očekuje 8. avgusta. 

Prema Zakonu o Savjetu ministara, ako predsjedavajući Savjeta podnese ostavku ili je trajno spriječen da vrši dužnost, ostavku daje i kompletan Savjet ministara, ali dužnost obavlja do potvrđivanja novog predsjedavajućeg i članova. 

List navodi da se u tom slučaju primjenjuje postupak iz člana 9 i 10 ovog zakona, te da će na takvom raspletu, najvjerovatnije, insistirati hrvatski politički predstavnici, ali i funkcioneri stranaka koje su pobjednice među srpskim narodom, a dolaze iz SNSD-a. 

Prema pisanju "Večernjeg lista", SDA će, međutim, kao prvu branu postaviti stavove Centralne izborne komisije i OHR-a, prema kojim dok ne budu izabrani novi zvaničnici, stari ostaju na dužnosti uprkos tome što je aposlutno nespojivo učešće u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. 

List ocjenjuje da ovako drastična situacija ukazuje na svu apsurdnost zakona BiH i međunarodnog poluprotektorata koji izazivaju mnogo nedoumica koje idu naruku samo onima kojima je pravno i političko nasilje sastavni dio političke agende, te predstavlja alibi za nerad. 

Čak i zakoni u ovakvoj BiH jasno osporavaju mogućnost da neko istovremeno bude ministar i poslanik, navodi list i ukazuje da se u tom slučaju mogu očekivati politički, ali i pravni koraci. 

Jedna od mogućnosti je apelacija Ustavnom sudu BiH koji bi morao razriješiti ovo pravno, ali i političko pitanje. 

Druga mogućnost je da predsjedavajući delegira zamjenika predsjedavajućeg Mirka Šarovića (SDS) da vodi Savjet ministara, što je i ranije pominjano.

I treća, koja je aktuelna od održavanja izbora i nameće se kao tema, a u stvari je "smokvin list" za opstrukciju primjene izbornih rezultata odnosi se na NATO.