Sud BiH

Zbog ratovanja u Siriji - Određen pritvor Begzadu Spahiću

  • 12.03.2021.18:06

Sud BiH odredio je pritvor Begzadu Spahiću, osumnjičenom za odlazak na sirijsko ratište i pridruživanje terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Pritvor je određen na prijedlog Tužilaštva BiH i može trajati najduže do 9. aprila ili do nove sudske odluke, navedi su iz Suda BiH.

Spahić je uhapšen 9. marta po nalogu Tužilaštva zbog sumnje za organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizma.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je 2013. godine u dva navrata iz BiH odlazio na ratište u Siriju, gdje se priključio formacijama terorističke "Islamske države".

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da je tokom 2017. godine bio uhapšen u Turskoj, nakon čega je 11. februara ove godine izručen BiH i uhapšen po potjernici Opštinskog suda u Zenici, koja je bila raspisana protiv njega zbog drugih krivičnih djela.

Spahić je na ročištu izjavio da je u Turskoj 2017. godine osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora za boravak u Siriji i pridruživanje terorističkoj organiziaciji "Islamska država", prenosi Birn.

Tagovi: