Zbog poteza Bisere Turković Kina uputila oštro pismo BiH

  • 08.10.2020. 13:01

Ambasada Kine u BiH uputila je pismo ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković zbog pridruživanja BiH izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu i izrazila zabrinutost zbog ovog poteza BiH.

U pismu iz Ambasade Kine ističu da BiH kao supotpisnik ove izjave ozbiljno podriva političke zajedničke interese što se nepovoljno odražava na saradnju dvije zemlje, te traže od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara da odmah preduzme mjere s ciljem njenog povlačenja.

"Ove godine se navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH i tim povodom lideri ove dvije zemlje razmijenili su čestitke, a ministri inostranih poslova su u telefonskom razgovoru potvrdili prijateljsku bilateralnu saradnju, pokazujući volju da pomognu jedni drugima u borbi protiv pandemije Kovida-19", istakli su iz kineske Ambasade u BiH.

U pismu su podsjetili MIP i na dosadašnje dobru saradnju i međusobno uvažavanje partnerskih odnosa dvije zemlje.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je najstrože osudio neusaglašeno i samovoljno pridruživanje BiH izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu a koju je predložila Velika Britanija.

"Predsjedništvo BiH nije razmatralo situaciju u pomenutim kineskim regionima, niti je Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara zatražilo zvaničan stav od jedine instuticije koja kreira spoljnu politiku BiH, odnosno Predsjedništva", saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nastavlja sa praksom sprovođenja privatne politike, krši dogovoreno sprovođenje spoljne politike BiH i narušava dobre odnose sa zemljama koje su njeni strateški partneri.

Turkovićeva je danas za "Avaz" izjavila da će odgovoriti na dopis srpskog člana Predsjedništva, te da je, kako kaže, "veoma jasno da se na osnovu strateških dokumenata koje je usvojilo Predsjedništvo BiH moglo i moralo priključiti predmetnoj izjavi".

Turkovićeva kaže ne vidi šta je "Dodiku sporno u tome da se BiH zalaže za zaštitu ljudskih prava i vjerska prava manjina zajedno sa SAD, Njemačkom i drugim zemljama".

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.