Loša politika - loše stanje u ekonomiji

Zbog neformiranja vlasti blokirano skoro dvije milijarde KM finansijskih sporazuma

  • 05.09.2019. 18:42

Zbog uslovaljavanja u Sarajevu i neformiranja BH vlasti, ni nakon 11 mjeseci, ceh plaćaju građani.

Blizu dvije milijarde maraka finasijskih sporazuma je blokirano. Izgradnja i najvećeg projekta u BiH, Koridora 5C, dovedena je u pitanje. Zbog nefunkcionisanja BH parlamenta, blokirano 928 miliona maraka. 

O svemu tome Adnana Trezić, nekadašnji SDA-ovac, a sada SBB-ovac obavjestio je svoje nekadašnje stranačke kolege, koji predsjedavaju u oba doma, Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića. Terzić kao direktor autocesta Fedracije upozorava da loša politika dovodi i do lošeg stanja u ekonomiji. 

“Samo da upozorim da politika može da napravi dosta nereda i u ekonomiji, i da upozorim da to ne možemo držati po strani i sljedećih par godina. Bitne stvari treba rješavati, Savjet ministara je ratifikovalo. Predsjedništvo je ratifikovalo i sad je ostalo da zadnji krug ratifikacije daju u u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Trenutno već mjesecima stoji jedan broj, tačnije 325 miliona za Federaciju i 150 miliona za RS za realizaciju pojedinih botova na Koridoru 5C", kaže Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

I Terzićev kolega, SBB-ov parlamentarac Damir Arnaut danas je prozvao Denisa Zvizdića i pitao zašto ni nakon mjesec dana od kako je preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma ne zakazuje sjednice. Nije se dugo čekalo nakon prozivki. Zvizdić je ekspresno zakazao kolegijum Predstvaničkog doma za utorak. U SDP-u kažu da bi to bila prva sjednica novog saziva, a da zakoni iz dana u dan nagomilavaju se i čekaju.  

"Ima jako puno zakona na čekanju, novi je saziv parlamenta, nije to neko da će usvajati zakone za nekoga ko dolazi i zaista ne vidim ni jedan racionalan razlog da se ne radi jedan redovan posao kao što su ratifikacije međudržavnih sporazuma kredita na koje čekaju jednako i u FBiH, i u RS, i u Brčko Distriktu“, kaže Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH.

Pored Zvizdića koji je šampion u vršenju duplih funkcija na BH nivou i kom je pošlo za rukom da u isto vrijeme sjedi na čelu dvije najvažnije funkcije izvršne i zakonodavne vlasti. Nije loše ni njegovom stranačkom šefu. Bakir Izetbegović, kao predsjedavajući Doma naroda, takođe ne zakazuje sjednice, jer ni Dom naroda nema uslove za rad.

Тагови: