Gordana Tadić o pritiscima

"Zbog hapšenja premijera FBiH ne osjećam se sigurno"

  • 29.05.2020. 19:58

Gordana Tadić, glavna tužiteljka Tužilaštva BiH, u intervjuu za "Face tv" pojasnila je proceduru po Zakonu o krivičnom postupku, a po kojem postupaju tužioci Tužilaštva BiH u istrazi koja je otvorena protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendovanog direktora FUCZ-a te Fikreta Hodžića, vlasnika "Srebrene maline". 

- Nakon novinskog članka SIPA je izvršila provjere i utvrđeno je da je to nadležnost Tužilaštva BiH i na tome radi tim tužilaca. Neki kažu da radimo presporo, ali vrijeme je pandemije. Mi smo se kao zemlja trebali pripremiti za to. Ima za sada poprilično otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja za vrijeme pandemije - pojasnila je Tadić.

Predmet izložen pažnji javnosti

Tadić je ponovo potcrtala da se ne osjeća sigurno.

- Ne osjećam se sigurno u FBiH gdje provodim život sa cijelom svojom porodicom. Svi članovi moje porodice su u BiH. Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH? Ja sam jaka osoba, radim na osnovu činjenica i zakona, na osnovu Ustava. Tako ću nastaviti. Ovo je samo jedan od predmeta. Imamo 6.000 prijavljenih osoba, a ovo su samo tri osobe. Ovaj predmet nije trebao biti toliko izložen pažnji javnosti. Uvijek postoji presumpocija nevinosti bez obzira koliko imate dokaz - rezlutna je bila Tadić.

Tadić je u nastavku razgovora kazala je da su novinari mnogo pomogli u radu Tužilaštva.

- Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu niko ne smije uticati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može se tretirati kao ometanje istrage - kaže Tadić.

Na pitanje šta je u aferi „Respiratori“ tumačeno kao pranje novca, Tadić je rekla da ne može kazati.

- Tužioci vode predmet, oni će donijeti tužilačku odlulku na osnovu materijalnih dokumenata. Ne mogu ništa više reći o tome. Sam naziv afera za Tužilaštvo nije poznat pojam. Mi imamo predmete i prijavljena lica, osumnjičena i optužena lica – kazala je Tadić. Napomenula je da je ovaj predmet je označen kao predmet organizovanog kriminala i korupcije.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)