PD PS BiH

Završena rasprava o budžetu, nakon pauze glasanje u prvom čitanju

  • 09.07.2020. 13:32

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH da se, zbog nepredvidive situacije koju je izazvao virus korona, prilikom izrade Prijedloga budžeta vodilo računa o uštedama.

"U izradi ovog dokumenta vodilo se računa da se napravi umanjenje gdje god smo to mogli. Napravili smo izuzetke za bezbjednosne agencije" rekao je Bevanda u obraćanju poslanicima.

Poslanik Јasmin Emrić /A-SDA/ je tokom rasprave rekao da je situacija izazvana pandemijom virusa korona ozbiljna i da je razumljivo da je bilo teško doći do budžeta, ali mu je zasmetala stavka u Prijedlogu da je predviđen pad bruto društvenog proizvoda od tri odsto.

"Ove godine je planirano zapošljavanje na 57 radnih mjesta u institucijama BiH, za šta će trebati više od 1,5 miliona KM, pa mi te crne prognoze nemaju smisla", rekao je Emrić.

Emrić je postavio pitanje šta je sa migrantskom krizom i gdje su sredstva za taj problem jer su građani u Unsko-sanskom kantonu suočeni sa ogromnim posljedicama te krize, a kanton se ne može sam sa tim izboriti.

"Obratili smo se Savjetu ministara sa zahtjevom koji nije veći od pola miliona KM, ali nije se imalo sluha za taj problem", rekao je Emrić.

Emrić je predložio amandman na Prijedlog budžeta da se smanji tekuća rezerva za 450.000 KM, te da se otvori nova stavka kod jedinstvenog račiuna, koja bi obezbijedila nižim nivoima vlasti sredstva kojim bi se sanirale posljedice migrantske krize.

Zamjerka poslanika Zukana Heleza /SDP/ na Prijedlog budžeta odnosila se na veliki iznos vanjskog duga BiH.

"Shvatam da u strukturi vanjskog duga Federacija BiH duguje oko 500 miliona, Republika Srpska oko 250 miliona, BiH još i najmanje, ali činjenica je da smo domaće potrebe izjednačili sa vanjskim dugom", rekao je Helez.

Helez je kao zamjerku naveo i planirana povećanja plata i nakanda u većini ministarstava.

"U nekim je povećanje hiljadu, dvije, ali ima i više. Ono što opravdavam je povećanje za Graničnu policiju BiH zbog krize sa migrantima", rekao je Helez.

On je rekao da je u Nacrtu budžeta nekoliko stotina miliona KM trebalo biti planirano za Oružane snage BiH.

"Hoće li zaposleni u Oružanim snagama moći primiti platu za koji mjesec? Јa se bojim da će svaka godina ovakva biti", rekao je Helez i predložio Bevandi da se vodi računa o tome.

Helez je rekao da je ovakav Prijedlog budžeta daleko od usklađenosti sa Akcionim nacionalnim planom.

Poslanik Mira Pekić je ukazala da je budžetska rezerva trebala biti manja, kao i direktini prihodi od PDV-a.

Poslanik Saša Magazinović je tokom rasprave prigovarao da je propao dogovor koji su lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović i SDA-a Bakir Izetbegović postigli u Istočnom Sarajevu prije dva dana.

Magazinović je prozvao poslanike SDA da imaju uputstvo da se ne uključuju u raspravu o budžetu, za šta ga je opomenuo poslanik Šemsudin Mehmedović.

"Molim vas da ne narušavamo jedni drugima dignitet", upozorio je Mehmedović.

Poslanik Mirjana Marinković Lepić /Naša stranka/ pohvalila je uštede u budžetu koje su planirane za sanaciju posljedica pandemije virusa korona, ali je rekla da je upitno kome će ta sredstva biti dodijeljena.

"Moglo je još biti umanjenja, prije svega na putnim troškovima koji iznose oko 11.525.000.000 KM. Najveće troškove za ove namjene ima Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i to na troškove lica koja imaju funkciju zaštite VIP lica u institucijama BiH", rekla je Lepićeva.

Poslaniku Mirku Šaroviću zasmetalo je povećanje budžetskog okvira.

Šarović je rekao da se prilikom izrade budžeta nije vodilo računa o evropskom putu BiH, jer je umanjenje predviđeno i u poljoprivrednom sektoru.

"Nema ispunjenja EU standarada jer nema izvoza crvenog mesa iz BiH bez sredstava", rekao je Šarović.

Poslanik Nada Mladina podsjetila je da se u ovoj fazi ulažu amandmani na Prijedlog budžeta, te da danas nije čula nijedan amandman.

"Јa molim kolege koji imaju amandman da ga ulože, pa da na taj način pokušamo popraviti kreiranje budžeta", rekla je Mladina.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović zatvorio je raspravu i dao pauzu od pola časa, nakon koje će poslanici glasati o Prijedlogu budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u prvom čitanju.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.