Poštovati volju birača

Završen sastanak SNSD-a i SDA: Što prije konstituisati vlast

17:32, 22.01.2019.
Thumbnail
U Sarajevu je održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Medijima se nakon sastanka obratio zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović koji je kazao da će uskoro biti održan i zvanični sastanak SDA i SNSD.

"Danas su delegacije razgovarale o implementaciji izbora. Postoji spremnost s obje strane da se učestvuje u radu Savjetu ministara Bosne i Hercegovine", kazao je Osmanović, prenosi N1.

Kako je naveo, nije razgovarano o eventualnoj raspodjeli resora.

"Razgovarali smo o tome da svi spustimo loptu", naveo je zamjenik predsjednika SDA.

Staša Košarac iz SNSD-a izjavio je da je zaključak sastanka da je što prije potrebno formirati vlast na nivou BiH.

"Danas smo obavili prvi razgovor. Razgovarali smo da je neophodno što prije konstituisati vlast. Opredjeljenja smo da je najbolje da se vlast konstituiše sa izbornim pobjednicima. Shodno svim naporima da se određena pitanja definišu zaključeno da se sastanak održi početkom februara", rekao je Košarac i dodao:

"Sasvim je izvjesno da treba poštovati volju birača, a to je da SNSD čini vlast na nivou BiH. Važno je da postoji saglasnost obje delegacije da se poštuje slovo Dejtona i da se ubrza put ka EU".

Na sastanku su bili Denis Zvizdić, Šemsudin Dedić i Adil Osmanović ispred SDA, te Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić ispred SNSD.

Iz kabineta zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića i Nebojše Radmanovića dostavljeno je zajedničko saopštenje.

"Zajednički je konstatovano da organe državne vlasti trebaju formirati stranke koje su na proteklim izborima u oba entiteta osvojile najveće povjerenje građana te da u tom pravcu treba nastaviti razgovore s ciljem uspostavljanja efikasnih izvršnih organa Bosne i Hercegovine. Istaknuto je takođe da ima pitanja oko kojih u dvije stranke postoji saglasnost a da će o onima oko kojih zajednički stavovi ne postoje razgovori biti nastavljeni početkom februara", saopšteno je iz Parlamenta BiH nakon sastanka delegacija.