Završen sastanak SNSD-a i SDA

Košarac: SDA da prestane sa uslovljavanjem

  • 10.04.2019. 16:54

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH završen je sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem se razgovaralo o formiranju vlasti na nivou BiH. Sudeći prema izjavama učesnika sastanka, nije postignut nikakav dogovor niti napredak ka formiranju Savjeta ministara.

 Delegaciju SNSD-a činili su Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić, dok su iz SDA prisustvovali Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Edin Ramić. 

Staša Košarac je rekao novinarima da je sastanak bio korektan i da su se delegacije usaglasile jedino oko toga da treba ispoštovati volju birača i tako formirati Savjet ministara. On je istakao da su delegaciji SDA prenijeli svoj stav da treba prestati s uslovljavanjem jer će, ukoliko se s tim nastavi, SNSD tražiti druge modalitete. Košarac nije htio precizno objasniti o kakvim modalitetima govori. 

- I dalje zagovaramo i ostali smo pri stavu da stranke iz RS, osim predsjedavajućeg Savjeta ministara, trebaju dobiti tri ministarstva, bošnjačke stranke tri i hrvatske tri. S tim se nismo danas usaglasili, jer SDA ima drugačiji stav i o tome ćemo morati na nekim drugim sastancima, možda i na nivou predsjednika, razgovarati. Nismo govorili o konkretnoj raspodjeli resora, jer nema trećeg partnera za stolom - kazao je Košarac.

On je istakao da SNSD ostaje pri stavu kada je u pitanju aktivacija MAP-a te je dodao poslanici ove stranke sutra neće doći na sjednicu Predstavničkog doma FBiH.  

- Naš stav je, sve dok se ne formira Savjet ministara Predstavnički, ali ni Dom naroda nema potrebe da zasjeda. Osim toga, materijali za sutrašnju sjednicu nisu kako treba pripremljeni - naveo je Košarac. 

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović kazao je kako je SDA iznijela svoje stavove kada je u pitanju i raspodjela resora,  ali i aktivacija MAP-a.  

- Istakli smo da se zakoni i Ustav BiH moraju poštovati i da je aktivacija MAP-a tehničko pitanje. Druga tema je oko raspodjele ministarstava, do sada je bila praksa da stranka koja imenuje predsjedavajućeg dobije još dva ministarstva. Oko toga se nismo, također, usaglasili i to će biti tema narednih sastanaka - kazao je Osmanović.

Govoreći o DF-u, on je kazao da će ta stranka najvjerovatnije imenovati ministra iz reda ostalih.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.