Zaražena medicinska sestra

Zatvorena klinika u BiH zbog virusa korona

15:32, 02.04.2020.
Izvor: ATV
Jedno odjeljenje Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli je zatvoreno nakon što je zaraza koronavirusom potvrđena kod medicinske sestre.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

Nakon obrade 93 uzorka u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli potvrđena su tri nova slučaja zaraze korona virusom, a među njima je medicinska sestra iz Klinike za dječije bolesti.

Jusufović je potvrdio da je medicinska sestra bila u kontaktu sa ranije zaraženom doktoricom iz ove tuzlanske klinike.

"Jedno odjeljenje u Klinici za dječije bolesti u kojem je radila medicinska sestra je isključeno iz procesa rada. Svi zaposlenici tog odjeljenja su poslani kući u samoizoalciju, iako su rezultati njihovih testova na korona virus bili negativni", kazao je Jusufović.

Higijensko-epidemiološka služba Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli sprovodi sve aktivnosti koje su u njihovoj nadležnosti. Takođe, pronalaze se i prvi kontakti koje je inficirana medicinska sestra imala.

Podsjećamo, Klinika za kožne bolesti tuzlanskog UKC-a ranije je zatvorena zbog potvrđivanja zaraze korona virusom kod doktorice i medicinske sestre.

One pripadaju klasteru Medicinskog instituta Bayer u Tuzli, poznatijem, kao Centar za srce.

Svi pacijenti koji trebaju medicinsku pomoć u ovoj klinici sada se preusmjeravaju u Kliniku za interne bolesti, a specijalističku pomoć putem video linka ili nekih drugih kanala pružaju zaposlenici iz kućne izolacije.